Bucate din legume


Roşii prăjite, cu usturoi şi brînză

Ingrediente:
  • 8 roşii,
  • 1 lingură ulei,
  • 2 linguri brânză dată prin răzătoare,
  • 1-2 căţei de usturoi,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 2 linguri verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.
Mod de preparare:
Roşiile se taie în doua, se presară cu sare şi piper, se prăjesc pe o parte şi pe alta (mai întâi cu tăietura în sus, apoi invers). Înainte de a fi servite, se presară cu brân­ză, verdeaţă şi usturoi mărunţit.
Roşiile pot servi drept garnitură pentru carne, scrob sau omletă.

Roşii umplute cu legume

Ingrediente:
  • 8-12 roşii,
  • ¾ pahar smântână,
  • sare,
  • pătrunjel verde,
  • 1 lingură verdeaţă tăiată.
Pentru umplutură:
  • 1 vânătă,
  • 2 morcovi,
  • 2 cepe,
  • 2 linguri de ulei,
  • 1 ou,
  • 1 lingură  de brânză dată prin răzătoare,
  • sare,
  • piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Roşiile pregătite se sărează, se umplu, se pun pe tavă, se presară cu mărar tăiat, deasupra se toarnă smântână şi se dau la cuptor. Când se servesc, se presară cu verdeaţă. Smântână se serveşte separat.
Prepararea umpluturii: Vinetele se curăţă de coajă şi peduncul (la vinetele mai tinere coaja se poate lăsa). Se taie felii sau rondele de 1-2 cm grosime, se fierb în apă sărată 2-5 minute, se prăjesc cu morcov, tăiat cuburi, se adaugă ceapa prăjită, pulpa de roşii, se prăjesc toate la un loc, se condimentează cu sare şi piper, se răceşte. Se amestecă cu un ou crud şi brânza dată prin răzătoare.

Roşii umplute cu porumb, ou şi ceapă

Ingrediente:
  • 10-12 roşii,
  • ½ lingură unt,
  • 4 linguri smântână,
  • 1 lingură caşcaval olandez dat prin răzătoare,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • foi de salată verde,
  • pătrunjel verde.
Pentru umplutură:
  • ½ pahar porumb fiert sau conservat,
  • 1 ou,
  • 1 lingură unt,
  • 1 lingură de  caşcaval olandez dat prin răzătoare,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 2 linguri  de ceapă verde tăiată,
  • 2 linguri de verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.
Mod de preparare:
Roşiile pregătite se sărează, se umplu, se acoperă cu „căpăcelele" tăiate ante­rior, se pun într-o tigaie, unsă cu unt, deasupra se toarnă smântână şi se dau la cuptor.
Prepararea umpluturii: Ştiuletele semicopt se curăţă de pănuşi, de mătase, se fierbe la capac, acoperit cu pănuşi la foc încet. Se dezghioacă grăunţele, se ameste­ca cu ceapa prăjită, oul fiert şi mărunţit, verdeaţă, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă pulpa de roşii, untul topit, se amestecă bine.

Ardei graşi umpluţi cu ciuperci şi orez

Ingrediente:
•    10-12 ardei graşi, 
•    3 linguri ulei, 
•    1 pahar smîntînă, 
•    1 ardei gras roşu, 
•    2 linguri verdeaţă tăiată.
Pentru umplutură:
•    6 linguri orez, 
•    12-15 ciuperci, 
•    3 linguri unt, 
•    2 cepe,
•    2-3 roşii,
•    2-3 linguri smîntînă (la dorinţă),
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    2 linguri de verdeaţă tăiată.
 
Mod de preparare:
Ciupercile se fierb, se mărunţesc, se prăjesc în unt, apoi se adaugă ceapa, care s-a prăjit separat, se mai ţin pe foc 2-3 minute, se adaugă sarea, piperul negru măcinat, roşiile, curăţate de seminţe, de pieliţă şi tăiate cuburi, o jumătate din verdeaţă, 2-3 linguri smîntînă. Totul se amestecă cu orez. Ardeii se curăţă de peduncul şi seminţe, se opăresc cu uncrop, se scurg prin strecurătoare, se răcesc, se umplu. Ardeii umpluţi se prăjesc pe tigaie, deasupra se toarnă smîntînă şi pastă de ardei graşi, se coc în cuptor.

Prepararea umpluturii: Orezul se spală, se prăjeşte în unt şi se fierbe pînă se obţine un terci sfărîmicios. Ciupercile pregătite se fierb, se taie mărunt, se prăjesc în unt. În ceapa tăiată mărunt se adaugă ceapa prăjită, apoi ciupercile prăjite. Continuaţi să prăjiţi timp de 2-3 minute, adăugaţi sarea, piperul negru măcinat, jumătate din verdeaţa tocată, roşiile tăiate cubuleţe fără coajă şi seminţe (care au fost opărite în prealabil), 2-3 linguri de smîntînă. Adăugaţi orezul fiert, amestecaţi totul bine.
Se serveşte cu sosul format la coacere, se presară cu verdeaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu