Pîine de casă


Pîine pentru primire (întîlnire)

Ingrediente:
  • 650 g făină de grîu,
  • 1,5 pahar lapte,
  • 2 ouă,
  • 2 linguri margarină,
  • 2 linguri zahăr,
  • 2 g vanilină,
  • sare,
  • 10 g drojdii,
  • 1 ou.
Mod de preparare:
Aluatul se prepară după cum este indicat în reţeta Colacul miresei. Împărţim aluatul în două părţi, în proporţie de 90 şi 10%. Din partea mai mare se formează o bilă, se acoperă cu pînză şi se lasă pentru un timp. Din restul aluatului se formează o torsadă şi elemente decorative (flori, frunze). Torsada se aplică în jurul bilei (în partea de jos), se pun elementele decorative, se unge cu ou bătut şi se lasă pentru 15-20 de minute. Se dă la cuptor, acesta fiind încălzit pînă la temperatură de 175-180 de grade pentru 40-45 minute. Gradul de pregătire al produsului se determină cu ajutorul beţişorului de lemn – la străpungere pe el nu trebuie să rămînă aluat.

Pîine de grîu puhavă

Ingrediente:
•    2,5-3 pahare de făină, 
•    1,5 pahar de apă, 
•    50 g de drojdii, 
•    0,5 de liguri de zahăr, 
•    3 linguri de ulei vegetal, 
•    3 de sare.
Mod de preparare:
Dizolvăm drojdiile în apă caldă cu zahăr. Adăugăm făina cernută, facem aluatul. Aluatul trebuie să fie elastic, nu moale însă. Îl lăsăm să se odihnească sub pînză timp de 1-1,5 ore, îl frămîntăm. Îl lăsam la loc cald 30-45 minute. Frămîntăm din nou aluatul uns cu ulei vegetal, formăm o bilă, o punem într-o tavă pentru copt pîinea, care a fost unsă în prealabil cu ulei vegetal.  Lăsăm să crească şi o dăm în cuptorul încins pînă la temperatura de 200-210 grade timp de 45-50minute. Pîinea se consideră coaptă, cînd pe beţişorul de lemn nu rămîn urme de aluat.

Pîine obişnuită presărată

Ingrediente:
  • 650 g făină de grîu,
  • 1,5 păhar lapte,
  • 2 ouă,
  • 1 linguriţă zahăr,
  • 2 linguriţe sare,
  • 20 g drojdii,
  • 60 g susan alb şi negru (mac),
  • 1 ou.
Mod de preparare:
Amestecăm cele 20 g de drojdii cu jumătate de pahar de lapte, adăugăm 2 ouă, 1 pahar de lapte, sare, zahăr, sare, amestecăm, punem la loc cald pentru 1 oră, acoperind aluatul cu pînză. Apoi adăugăm făina rămasă, laptele, facem plămădeala, lăsăm să se „odihnească” timp de 25-30 minute. Formăm o bilă, tăind capetele (pentru frunzuliţe), pe care le ungem cu ou şi le presărăm cu susan alb, iar partea din mijloc cu susan negru sau cu mac. Mai lăsăm să se odihnească 10-15 minute şi dăm pîinea la cuptor, acesta fiind încălzi, în prealabil, la temperatura de 175-180 de grade timp de 35-40 minute. Gradul de pregătire al produsului se determină cu ajutorul beţişorului de lemn – la străpungere pe el nu trebuie să rămînă aluat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu