miercuri, 27 martie 2013

Totul despre mancarea greceasca


O masa in Grecia e pusa in evidenta, de obicei, cu o selectie de mancaruri calde si reci numite “mezedes”. Se servesc si cateva tipuri de supe, dar in general acestea reprezinta o masa in sine, si nu un prim fel al unui mare ospat.


Felul principal
 este un tip de carne sau peste fiert sau la gratar. Sunt de asemenea, multe tocanite cu carne din care poti sa alegi, precum si bucati de carne prajite la gratar sau clasicul miel sau porc la carbuni, numit “souvlaki”. De asemenea, sunt foarte apreciate pestele si fructele de mare si salatele se servesc de obicei impreuna cu felul principal, si contin legume proaspete si, deseori, fire de papadie gatita. O salata clasica greceasca este “horiatiki”, care consta in felii de rosii, de castravete, masline, ardei grasi, ceapa si branza feta, alaturi de un dressing de ulei si otet.

Cele mai populare tipuri de branzeturi din restaurante sunt feta (o branza alba, moale si sarata), graviera (mai galbena si mai tare), kasseri (galbena si semi-moale) si manouri (cremoasa, bogata in grasimi si nesarata).

Deserturile
 sunt un fel de mancare indragit in Grecia, incluzand baclavaua si kataifi (nuci “imbracate” in grau si acoperite cu un sos de miere). In timpul verii, ca deserturi sunt preferate piersicile, pepenele, strugurii si perele.

Cafeaua greceasca seamana cu cea turceasca si e servita, in general, cu un pahar cu apa.

Ca localuri, in Grecia exista: taverna (un local care pune accent pe bucataria traditionala si pe “mezedes”), psistaria (un loc unde poti manca lucruri preparate la gratar),estiatorion (un tip de restaurant conventional) si psarotaverna (taverna pestelui, specializata in peste si fructe de mare si gasita, in general pe malul marii sau in preajma porturilor).

La restaurantele din Grecia se include, de regula, un bacsis de 15% chiar in bonul pe care-l primesti la sfarsitul mesei. Meniurile au de obicei doua coloane pentru pret. Una pentru pretul standard si cealalta pentru acelasi pret, cu TVA + taxa de “servicii” (bacsisul) incluse.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu