miercuri, 27 martie 2013

Spirale cu mere si stafide



Oridecate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies lucruri surprinzator de bune, sau asa mi se pare mie, dar confirma si familionul in cor. Asa a fost si cu aceste spirale cu mere si stafide pe care am fost inspirata sa le "incropesc" intr-o seara racoroasa de primavara, dar pe care le-am reluat de nenumarate ori.

Ingrediente:

Pentru aluat:
450 de grame de faina
1 ou
40 ml ulei
220 ml iaurt
100 de grame de zahar
1 praf de sare
1 zahar vanilat
7 grame de drojdie deshidratata

ulei pentru uns aluatul

Pentru umplutura:

3 mere curatate si taiate in cuburi
2 linguri de stafide
3 linguri de zahar
1 lingura de amidon
1 lingurita rasa de scortisoara

1 galbenus pentru finisat

Pentru glazura:

150 de grame de zahar pudra
zeama de lamaie

Mod de preparare:

Din toate ingredientele specifice se framanta aluatul. Se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula de ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent.

Merele taiate cubulete se calesc, impreuna cu stafidele si zaharul. Cand lasa zeama se adauga amidonul amestecat cu 2-3 linguri de apa rece. Se amesteca si se lasa sa dea un clocot. Se presara scortisoara si se amesteca din nou. Se lasa deoparte sa se raceasca.

Intre timp aluatul a crescut, asa ca se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei, se intinde intr-o foaie rotunda groasa de aproximativ 0,8-1 cm, se unge fara zgarcenie cu ulei pe toata suprafata, se taie de la margine catre mijloc in 8 parti (poza 1), ca niste raze, apoi se pliaza catre mijloc partile opuse, pana se aduna tot aluatul intr-o bila (poza 2). Se acopera "bila" de aluat cu o folie alimentara si se lasa sa se odihneasca vreo 15 minute, apoi operatia se repeta identic inca o data (poza 3) si se lasa din nou aluatul in repaus, la temperatura bucatariei, pret de 10-15 minute.



Se intinde aluatul  intr-o foaie dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0,5 cm pe care se repartizeaza uniform compozitia cu mere si stafide. Se pliaza aluatul in trei, pe latura cea mai lunga.



Sulul obtinut, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se taie felii in grosime de 2 cm. Fiecare felie astfel obtinuta se rasuceste si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt.



Se pensuleaza cu galbenus amestecat cu cateva picaturi de apa si se dau la cuptorul preincins la 200 de grade. Dupa 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea inca 15 minute (sau pana se rumenesc frumos, depinde si de cuptor). Cat timp spiralele cu mere si stafide sunt in cuptor, se prepara glazura amestecand zaharul praf cu zeama de lamaie pana se obtine consistenta unui sos si se glazureaza prajiturile fierbinti, imediat ce se scot de la copt.



Exceptional de bune au fost, caci nu mai sunt! Culmea, cele care au scapat de seara pana dimineata, parca erau si mai fragede.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu