luni, 1 aprilie 2013

Cele mai bune cepe coapte din lume


Am gasit-o! Cea mai buna reteta cu ceapa — e uimitoare, autentica si absolut miraculoasa! Mie îmi place s-o servesc cu cod, dar e la fel de buna si cu pui fript. Trebuie s-o încercati!
Oamenii se întreaba mereu cum sa-si schimbe radical felul de a gati pentru a face meniurile mai interesante. Sau, poate, putin mai sanatoase.
Iata, în cele ce urmeaza, raspunsul: un mic, dar foarte concentrat capitol despre legume. Chiar daca devin ceva mai eclectic odata cu trecerea timpului, metodele mediteraneene de preparare si condimentare a legumelor ramân favoritele mele. Iar retetele cu legume din acest capitol sunt cu adevarat exceptionale. Ele reflecta destul de mult stilul britanic modern, prin feluri de mâncare de genul: piure de mazare cu menta, piure de telina sau cele mai bune cepe coapte din lume.


Ori de câte ori e posibil, încercati sa folositi legume ceva mai putin comune, pentru ca… daca noi nu le cumparam, magazinele nu se vor mai aproviziona cu ele. În ultimii ani, s-a desfasurat o adevarata revolutie a pietelor taranesti de weekend. Va rog, încercati sa-i sprijiniti pe acesti oameni, deoarece pasiunea lor autentica de a cultiva si furniza produse agricole excelente poate fi pentru noi o lectie.

Cele mai bune cepe coapte din lume

4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.

Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu