Bucate din carne de oaie şi de miel


Carne de oaie cu vinete

Ingrediente:
•    1 kg carne de oaie, 
•    3 linguri ulei, 
•    2 cepe, 
•    1 lingură făină de grîu,
•    2/3 ardei, 
•    1/4 praz, 
•    4-5 vinete, 
•    1 pahar fasole păstăi, 
•    5-6 roşii, 
•    3-4 căţei de usturoi, 
•    1/2 pahar vin, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat, 
•    2 linguri verdeaţă tocată.

Mod de preparare:
Fileul de carne de oaie se taie − 1-2 bucăţi la 1 porţie, se presară cu sare şi piper, se trece prin faină şi se prăjeşte. Vinetele se taie felii de 1 cm, se pun în uncrop sărat pe 10-15 minute, sub greutate se stoarce sucul amar, apoi rondelele de vinete se trec prin făină şi se prăjesc pe ambele părţi. Ceapa şi prazul se taie fidea şi se prăjesc. Păstăile se taie în 2-4 părţi, roşiile se decojesc, se scot seminţele şi se taie feliuţe, ardeiul se curăţă de seminţe şi se taie fidea. Carnea, vinetele şi legumele se pun în ceaun, se adaugă sare, piper, verdeaţă, se toarnă bulionul şi se fierbe înăbuşit cu capac. Se poate adaugă vin sec.
Se serveşte presărată cu verdeaţă.

Miel înăbuşit în vin

Ingrediente:
  •  1 miel (2,5-3 kg),
  • 1 sticlă vin alb de masă,
  • 1 lingură verdeaţă tăiată,
  • 1 l bulion.
Pentru marinare:
  • ½ pahar vin alb de consum curent,
  • 1 linguriţă paprica,
  • 5-6 căţei de usturoi,
  • 3-4 foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru măcinat.
Pentru stratul de legume:
  • 1 morcov,
  • 1 ceapă,
  • 1 rădăcină de pătrunjel sau de ţelină.
Pentru sos:
  • 2 cepe,
  • 1 pahar de zeamă în care s-a înăbuşit mielul,
  • 2 linguri ulei,
  • 1 linguriţă paprica,
  • sare,
  • piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Mielul se taie porţii, 3 căţei de usturoi se pisează, restul se taie feliuţe. Se fac tăieturi mici în carne, în ele se pun feliuţe de usturoi, apoi carnea se unge cu un amestec de sare, condimente şi usturoi pisat, se stropeşte cu vin şi se marinează 12-24 ore.
Într-un vas cu fundul gros se pune un strat de legume tăiate măşcat, deasupra se pun bucăţile de miel în ordinea următoare: mai întîi pulpele, apoi omoplaţii, apoi coastele. Se acoperă cu un amestec de bulion cu vin (50:50) şi se înăbuşă cu capac la foc încet timp de 30-50 minute. Apoi se scoate carnea, fiertura se scurge şi carnea se rumeneşte în cuptor.
Carnea se serveşte presărată cu verdeaţă. Separat se serveşte sosul.
Prepararea sosului: Ceapa tăiată mărunt se rumeneşte în ulei, se acoperă cu zeamă şi se înăbuşă la foc slab pînă se îngroaşă ca pireul, apoi se adaugă sare, condimente şi se ia de pe foc.

Carne de oaie ca la Comrat

Ingrediente:
•    1-1,2 kg de carne de oaie pe os, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat, 
•    coriandru, 
•    0,5 pahar de maioneză, 
•    4 căţei de usturoi, 
•    1 lingură de pătrunjel tocat.
Mod de preparare:
Se amestecă maioneza, condimentele, usturoiul mărunţit. Tăiem carnea de oaie bucăţi nu prea mari, ungem carnea cu amestecul respectiv, lăsăm să se marineze 4-6 ore în dependenţă de cît de tînără e carnea. Carnea marinată o fierbem înăbușit la foc domol timp de 1,5-2 ore în apă sărată (1,5-2 pahare), dacă e necesar mai adăugăm apă pe parcursul fierberii. Cu 10 minute înainte de a fi gata adăugăm usturoiul tocat mărunt, presărăm cu verdeaţa tocată mărunt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu