Bucate din crupe, făină, brînză şi ouă


Colțunași cu brînză de vaci

Ingrediente:
•    1½ pahar făină de grîu, 
•    ½ pahar apă, 
•    1 ou, 
•    4 linguri smîntînă, 
•    2 căţei de usturoi (la dorinţă), 
•    sare,
•    1 lingură de verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.
Pentru umplutură:
•    3 pahare de brînză nesărată dată prin răzătoare, 
•    2 ouă, 
•    sare (la dorinţă),
•    1 lingură de verdeaţă de mărar şi pătrunjel tocate.
 
Mod de preparare:
Pe masă se pune grămăjoară făina, în mijloc se face o adîncitură, acolo se toarnă apa şi oul, se pune sarea, se frămîntă un aluat tare şi se lasă pentru 30 minute. Se întinde o foaie de 1,5 mm grosime. Se taie pătrăţele foile, în fiecare pătrăţel se pune umplutură, iar marginile se lipesc. În apă fierbîndă cu puţină sare, se pun colţunaşii şi se fierb pînă sînt gata. Colţunaşii se servesc presăraţi cu usturoi pisat (la dorinţă), se ung cu smîntînă şi se garnisesc cu verdeaţă.
Prepararea umpluturii: Se amestecă bine brînza dată prin răzătoare, ouăle crude, sarea (la dorință) şi verdeaţa tăiată.

Dejun ţărănesc

Ingrediente:
  • 6-8 ouă,
  • 150 g slănină,
  • ½ pahar smîntînă,
  • ½ lingură făină de grîu,
  • 2 linguri lapte,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 4 roşii,
  • 2 linguri de unt.
Prima metodă de preparare:
Laptele, faina, ouăle, smîntîna, sarea şi piperul se amestecă şi se bat pînă la obţinerea unei mase omogene. Într-o tigaie călită se pune slănina sau şunca tăiată felii mari, se prăjeşte puţin, apoi se toarnă amestecul şi se coace la cuptor pînă este gata.
Se serveşte cu mămăligă.
A doua metodă de preparare:
Ouăle se bat cu sare şi smîntînă, într-o tigaie cu unt sau cu slănină prăjită se pun roşiile curăţate de seminţe, de pieliţă şi tăiate cubuleţe. Se prăjesc 2-3 minute, apoi se toarnă amestecul şi se dă la cuptor.

Ochiuri ca la ţară

Ingrediente:
  • 8 ouă,
  • 150 g slănină,
  • 4 roşii,
  • 150 g brînză nesărată dată prin răzătoare,
  • sare,
  • piper negru măcinat,
  • 1 lingură de verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Slănina se curăţă de sare şi se taie cubuleţe mici, se prăjeşte puţin. Apoi se toarnă ouăle şi se prăjesc ochiuri pe o parte şi pe alta. Se pun în farfurii cu gălbenuşurile în sus. Se servesc cu brînza şi roşii, presărate cu verdeaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu