Bucate la grătar


„Trei ciobănei”

Ingrediente:
•    600 g de file carne de vită, 
•    600 g muşchi de porc de pe spate, 
•    500 g fileu de găină, 
•    150 g de slănină afumată, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Se taie toate bucăţile de carne felii egale, se bat prin peliculă pînă la grosimea de 0,3-0,5 cm, se sărează, se piperează, se taie panglici cu lăţimea de 2 cm cît se poate de lungi. Slănina afumată fără şorici se taie la fel panglici de aceeaşi lăţime. (ca să fie mai uşor de tăiat se congelează în prealabil). Semifabricatele se rulează într-o spirală respectîndu-se următoarea ordine – pe centru − spirala din carne de vită, în mijloc– fileul din carne de găină, pe exterior – spirala din carne de porc. Între fiecare fel de carne se pune cîte un strat de slănină afumată. Întăriţi-le cu beţişoare pentru frigărui sau ace în formă de cruce. Coaceţi-le la grătar timp de 10 minute la foc mediu.

Steak „Basarabia”

Ingrediente:
•    1 kg file de vită, 
•    200 g de unt, 
•    500 g shampignons, 
•    2 pahare de caşcaval dat prin răzătoare, 
•    2-3 căţei de usturoi, 
•    1 pahar de mazăre verde conservată, 
•    4-6 ardei dulci de diferite culori, 
•    2 roşii tari, 
•    2 cepe, 
•    0,5 pahar de ulei vegetal, 
•    2 linguri de verdeaţă de pătrunjel, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea în 4 bucăţi, bateţi pînă la grosimea de 0,5 cm, presăraţi cu sare, piper. Puneţi tocătura pe mijloc, rulînd ermetic plicul ca la prăjire să nu curgă untul. Prăjiţi steakul pe reţeaua grătarului unsă în prealabil cu unt, întîi pe partea unde este sutura circa 10 minute, apoi pe cealaltă parte – 5 minute la foc mediu.
Pentru tocătură: jumătate din ciuperci tăiaţi-le felii, o ceapă şi o roşie – cubuleţe, prăjiţi-le în ulei vegetal, apoi adăugaţi untul, caşcavalul dat prin răzătoare, usturoiul mărunţit, verdeaţa tocată, sarea, piperul, amestecaţi bine.
Pentru garnitură: ciupercile rămase tăiaţi-le felii, ardeiul dulce – cubuleţe măşcate, roşiile decojite şi ceapa – medii legumele şi ciupercile prăjiţi-le în ulei vegetal pînă se înmoaie, la sfîrşit adăugaţi mazărea verde, sare, piper, mai încălziţi încă 2-3 minute.

Costiţă la grătar

Ingrediente:
•    700 g carne de porc (costiţe), 
•    1-2 linguri de vin, 
•    1 lingură de ulei vegetal, 
•    2-3 linguri de mujdei
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Îndepărtaţi grăsimea în plus de pe costiţe, tăiaţi transversal fibrelor cîte un cotlet cu os pentru o porţie. Curăţaţi osul de pelicule şi carne. O parte din os tăiaţi-o. Bateţi cotletul, stropiţi-l cu vin alb sec, cu ulei vegetal şi lăsaţi pentru 20-30 minute. Prăjiţi pe reţeaua de grătar unsă cu slănină afumată şi încinsă, pe ambele părţi, cotletul gata se presară cu piper, sare.
Puneţi costiţa în farfurie, pe os îmbrăcaţi un element decorativ o papiotă din hîrtie, mujdeiul se va servi separat.

Costiţă de porc la grătar

Ingrediente:
•    1 kg de costiţe de porc cu carne pe ele, 
•    1 l de bere, 
•    1 linguriţă de paprica, 
•    1 linguriţă de muştar uscat, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Înlăturaţi grăsimea în plus de pe costiţe, tăiaţi-le bucăţi pentru porţii, presăraţi cu sare şi piper, amestecaţi, turnaţi deasupra bere şi lăsaţi să se marineze timp de 3-6 ore. Coaceţi-le pe grătarul încins, uns cu ulei vegetal.
A se servi cu legume de sezon, murături, mujdei sau adjica.

Piept de porc la grătar

Ingrediente:
  • 1 kg piept de porc,
  • 2 linguri ulei,
  • 3 linguri vin alb sec,
  • 1-2 cepe,
  • sare,
  • piper negru boabe,
  • foi de dafin,
  • 1 mănunchi verdeaţă,
  • 4-5 linguri mujdei.
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi cu oase (cîte 1-2 bucăţi la porţie), se presară cu sare, cu ceapă tăiată mărunt, se stropeşte cu vin şi cu ulei, se adaugă piper boabe măcinat măşcat, 2-3 foi de dafin, crenguţe de verdeaţă, se amestecă, se presează şi se marinează la rece 4-6 ore. După aceasta mirodeniile se înlătură. Carnea se prăjeşte la grătar pînă este gata.
Cînd se serveşte se toarnă mujdeiul peste carne.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu