Şalău „Basarabia”
Ingrediente:
• 600 g de fileu de şalău,
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1/3 pahar de ulei vegetal,
• 6-8 cartofi,
• 1 pahar de brînză nesărată dată prin răzătoare (sau caşcaval),
• sare,
• piper negru măcinat.
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1/3 pahar de ulei vegetal,
• 6-8 cartofi,
• 1 pahar de brînză nesărată dată prin răzătoare (sau caşcaval),
• sare,
• piper negru măcinat.
Pentru sos:
• 4 linguri de unt,
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1 pahar de smîntînă,
• sare.
• 4 linguri de unt,
• 2 linguri de făină de grîu,
• 1 pahar de smîntînă,
• sare.
Mod de preparare:
Cartofii gata, curăţaţi se fierb, se taie rondele cu grosimea de 0,5-0,7 cm. Fileul de şalău se spală se usucă, se taie bucăţi nu prea mari, se sară, se piperează, se trece prin făină, se prăjeşte în tigaia cu ulei încins pînă la culoarea aurie. Într-o tavă de copt, unsă cu ulei vegetal se pune un strat de cartofi, apoi un strat de peşte prăjit, se toarnă sosul deasupra, se presară cu brînza dată prin răzătoare şi se dă la cuptor la temperatura de 170-180 de grade timp de 5-7 minute.
Prepararea sosului: se prăjeşte făina în unt mestecînd continuu pînă ce culoarea făinii devine crem, turnaţi smîntîna, amestecaţi bine ca să nu se formeze cocoloaşe. A se adăuga sarea şi a se aduce la fierbere.
Crap în făină de porumb
Ingrediente:
- 1 crap mijlociu,
- ½ pahar făină de porumb,
- ½ pahar ulei,
- sare,
- piper negru măcinat.
Pentru ceapă pane:
- 1 ceapă,
- 1 lingură făină de grîu,
- ½ pahar ulei.
Mod de preparare:
Crapul se curăţă şi se taie felii, se presară cu sare şi piper, se trece prin făină de porumb, se rumeneşte în ulei călit şi se coace la cuptor pînă este gata. Peştele se serveşte cu ceapă pane, "urs" din mămăligă cu brînză şi cu mujdei.
Prepararea cepei pane: Ceapa se taie inele, se trece prin faină de grîu şi se prăjeşte într-o cantitate mare de ulei călit.
Peşte prăjit cu vinete
Ingrediente:
- 600 g fileu de peşte (crap, şalău, biban de mare),
- 3 vinete,
- 2 linguri de făină de porumb,
- 2 linguri făină de grîu,
- 4 linguri ulei,
- 2 linguri brînză dată prin răzătoare,
- 3 căţei de usturoi,
- sare,
- piper negru măcinat,
- 2 linguri de pătrunjel şi mărar verde tăiat.
Mod de preparare:
Fileul se taie felii, se presară cu sare şi piper, se trece prin faină şi se rumeneşte pe ambele părţi. Vinetele se curăţă de coajă, se taie rondele, se sărează, se pun sub greutate pentru 25-30 minute, apoi se trec prin faină de grîu şi se prăjesc. Într-o tigaie unsă cu unt, se pune peştele, de jur împrejur - vinetele, se presară cu brînză, verdeaţă şi usturoiul pisat. Se dă la cuptor pentru 15-20 minute.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu