Bucate din carne de pasăre


Friptură de măruntaie

Ingrediente:
  • 600 g măruntaie de pui (gîscă, curcă),
  • 8-10 cartofi,
  • 1 morcov,
  • 1 rădăcină pătrunjel,
  • 2 fire praz,
  • 2 pahare fasole verde tăiată,
  • 4 roşii,
  • 2 linguri pastă de roşii,
  • 4 linguri de ulei,
  • 1 pahar bulion de carne,
  • 4 linguri smîntînă,
  • 3-4 căţei de usturoi,
  • sare,
  • piper negru boabe,
  • foi de dafin,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată.
Mod de preparare:
Măruntaiele se taie bucăţele şi se prăjesc cu ceapă. Apoi se pun în ceaun, deasupra se toarnă bulion, se acoperă cu un capac şi se înăbuşă 25-30 minute la foc slab. Cartofii şi rădăcinile se taie feliuţe, se prăjesc şi se pun în ceaunul cu friptură. Se adaugă sare, piper, foi de dafin şi pastă de roşii prăjită. Păstăile se fierb 3-5 minute, se strecoară, se prăjesc şi se pun şi ele în ceaunul cu friptură. Cu puţin timp înainte de a se lua de pe foc, se adaugă roşiile curăţate de pieliţă şi tăiate feliuţe, verdeaţa şi smîntîna, şi se dă la cuptor pe 7-8 minute. Friptura se serveşte în oale de ceramică, se presară cu brînză şi se garniseşte cu pătrunjel verde.

Pui cu legume

Ingrediente:
  • 1 pui întreg,
  • 2 cepe,
  • 2 ardei dulci,
  • 6-8 ciuperci,
  • 2 roşii,
  • 1 dovlecel,
  • 1 vînătă,
  • 2-3 căţei de usturoi,
  • 4 linguri ulei,
  • ½ pahar vin alb sec,
  • 2 linguri verdeaţă,
  • sare,
  • piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Puiul se taie bucăţi, se sărează şi se piperează, se prăjeşte într-o tigaie pînă la obţinerea unei cruste rumene. Legumele se taie felii mari, se adaugă la pui, se rumenesc. Se toarnă vinul, se sărează, se piperează. Se căleşte pînă carnea devine moale. Cu 2-3 minute înainte de a se lua de pe foc, se adaugă usturoiul şi verdeaţa tocate.

Şolduri de găină umplute cu ciuperci

Ingrediente:
•    4 şolduri de găină de dimensiuni medii, 
•    14-16 shampignons, 
•    2-3 cepe, 
•    2 roşii tari, 
•    ½ pahar de brînză nesărată dată prin răzătoare (caşcaval), 
•    2-3linguri de ulei vegetal, 
•    2ouă, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Scoateți pielea de pe şolduri ca ciorapul, tăiaţi osul pînă la încheietură, scoateţi carnea de pe os, tăiaţi-o pai. Ciupercile şi ceapa curăţate şi spălate se taie pai şi se rumenesc în ulei vegetal.  În carne, ciuperci, ceapă adăugăm brînza şi roşiile oprite şi decojite în prealabil, tăiate bucăţi mărunte, sare, piper, ouă crude. Amestecăm bine totul.
Umplem cu masa obţinută şoldul de găină. Marginile pielii le fixăm cu scobitori, dîndu-i forma de şold. Pe tava unsă cu ulei vegetal se pun semifabricatele, care se ung şi ele cu ulei. A se coace la temperatura de 180 de grade timp de 30-35 minute. Scoatem scobitorile. A se servi cu legume de sezon şi cu verdeaţă.

Zraze din carne de găină

Ingrediente:
•    600 g de carne de găină, 
•    1 ou, 
•    2 linguri de ulei vegetal, 
•    1-2 linguri de bulion de carne , 
•    2 linguri de pesmeţi măcinaţi din pîine albă de grîu, 
•    1 pahar de smîntînă cu cantitatea de grăsime mică, 
•    sare,
•    piper negru măcinat.
Pentru tocătură: 
•    3linguri de caşcaval tare dat prin răzătoare, 
•    2 ouă, 
•    2 cepe, 
•    1lingură de ulei vegetal, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat, 
•    2 linguri de pătrunjel şi mărar tocate mărunt.
Mod de preparare:
Tăiaţi carnea de găină bucăţi, treceți-o prin maşina de tocat carne, adăugaţi ouă, sare, piper, puţin bulion sau lapte. Amestecaţi tocătura, împărţiţi-o în turte de cu grosimea de 1 cm. În mijlocul fiecăreia puneţi umplutura, formaţi zraze cu formă alungită, treceţi-le prin pesmeţi, prăjiţi-le pînă se formează o coajă aurie şi daţi-le pentru 4-5 minute în cuptor.
Garnisiţi cu smîntînă, conopidă sau cartofi prăjiţi, cu felii de roşii, presăraşi cu verdeaţă tocată.
Prepararea tocăturii: Oul fiert se mărunţeşte, se adaugă caşcavalul tare dat prin răzătoare, ceapa prăjită, verdeaţa tocată, sarea, piperul, se amestecă totul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu