In perioada de Post, avem impresia ca sunt doar cateva retete, numarate, pe care le putem pregati. Totusi, folosind aceleasi alimente, putem pregati foarte multe retete diferite, care mai de care mai gustoase.
Astazi vom discuta despre ciuperci. Aceste legume nu doar ca pot fi gatite in foarte multe retete, dar au si o valoare nutritiva excelenta. Contin de la proteine, grasimi, glucoza, celuloza la substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu) si vitamine (A, B, C, D).
Cand ne gandim la ciuperci, primele retete care ne vin in minte sunt cele clasice: la cuptor, ciulama cu ciuperci, paste cu ciuperci. Iata si alte alternative, ceva mai spectaculoase.
Ciuperci la cuptor cu sos de usturoi
Ingrediente: 1 kg ciuperci proaspete (cat mai mari), usturoi, ulei de masline, pasta de tomate
Mod de preparare:
Ciupercilor li se scoate piciorusul, se curata de pielita si se spala. Apoi, se sareaza (eventual, se pot adauga si alte condimente) si se pun la cuptor, intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Separat, se face un mujdei de usturoi caruia i se adauga, la final, putina pasta de tomate. Cand sunt gata ciupercile, se toarna sosul de usturoi peste ele si se servesc calde.
Supa de ciuperci
Ingrediente:
500 g ciuperci (champioane sau pleorotus); 1ceapa mijlocie;1lingurita delikat; 50 g paste pentru supa marunte; 1,5 l apa; 1-2 cartofi mai mari; 2 morcovi; 12 legatura de marar; 1legatura frunze patrunjel; nucsoara macinata, piper alb, cimbru macinat, ienibahar dupa gust; 1 foaie dafin; 1 canita de ulei ; 1 lingura de faina alba; 12 lingurita boia iute;
Mod de preparare:
Se curata si se taie cupercile, se curata si se taie ceapa si se pun impreuna cu delikatul si cu jumatate din cantitatea de ulei la calit inabusit. Se adauga si condimentele dupa gust, in paralel se fierb in apa cartofii, morcovii si foaia de dafin. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii se scot din apa si se paseaza. Se scoate foaia de dafin, se caleste faina cu boiaua impreuna in restul de ulei si se stinge cu apa, dupa care se adauga legumele pasate si se fierb pastele. Apoi se toarna peste ciupercile calite (se calesc usor fara sa se lase pana scade zeama lor), se mai adauga putina apa. Dupa ce dau in clocot se adauga verdeturile tocate marunt, se acopera vasul si se lasa 5-10 min.
Frigarui de legume
Ingrediente:
200 g ciuperci champignon, 1 vanata mare, 1 ardei gras rosu, ½ legatura de busuioc, 2 catei de usturoi, 4 linguri de ulei de masline BERTOLLI, 1 lingurita de otet balsamic, sare, piper, zeama de la 1 lamaie, 2 linguri de amestec de plante aromatice (patrunjel, rozmarin, cimbru).
Mod de preparare:
Cureti ciupercile si le speli sub jet de apa rece. Palariutele le tai in felii. Scoti samburii din ardeiul gras, il speli si il tai in bucati. Vanata o speli si o tai in bucati mici. Cureti usturoiul, il zdrobesti si il amesteci cu uleiul de masline.
Adaugi condimentele si verdeturile taiate fin. Legumele taiate in bucatele le infigi pe tepuse, punand intre ele frunzulite de busuioc. Ungi frigaruile cu uleiul aromatic obtinut si le asezi pe gratarul incins 10 minute.
Le intorci din cand in cand. Spre deosebire de frigaruile din carne, cele din legume se fac mai usor, dureaza mai putin inabusirea legumelor. Inainte de a le aduce la masa, le stropesti cu zeama de lamaie.
Ciuperci umplute
Ingrediente:
1 kg. ciuperci proaspete potrivit de mari, ulei, sare, patrunjel, piper, lamaie
Mod de preparare:
Se aleg ciuperci albe si frumoase, se spala in apa cu putina lamaie, ca sa nu se inegreasca. Se aseaza ciupercile intr-o cratita si se pune in fiecare un praf de sare si o lingurita de ulei. Se acopera si se tin la foc pana se inmoaie. Separat se toaca marunt cotoarele si se inabuse cu putina sare si ulei. Cand s-au inmuiat bine si au scazut, se dau deoparte sa se racoreasca, se amesteca cu foi de patrunjel tocat marunt, piper, si se umplu ciupercile racorite. Se servesc reci.
Clatite cu ciuperci de post
Ingrediente: 100 g faina, 100 ml apa minerala, 50 g ulei, 25 g zahar, 10 g sare, 400 g ciuperci, 100 g soia granulata, condimente, ceapa, ardei gras
Mod de preparare:
Se amesteca ingredientele pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Se coc intr-o tigaie de teflon. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu ulei. Lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor. De aceea se fac mai groase.
Pentru umplutura, se calesc ciupercile cu putina ceapa si ardei gras, intr-o tigaie. Separat, se fierb 100g soia granulata cu condimente, se amesteca cu ciupercile, ceapa si ardeiul si se umplu clatitele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu