Supe, borşuri, ciorbe, zeamă


Ciorbă ţărănească în ulcele


Ingrediente:
  • 6 pahare apă,
  • 500 g piept gras de vită,
  • 8 cartofi mărunţi,
  • 2 morcovi,
  • 2 cepe,
  • 1 rădăcină de pătrunjel,
  • ½ rădăcină de ţelină,
  • 1 pahar fasole verzi,
  • ¼ căpăţină de varză,
  • 2 roşii,
  • 2 pahare borş (sau un pic de acid citric),
  • foi de dafin,
  • sare,
  • 1 ardei iute,
  • verdeaţă de leuştean,
  • 1 lingură verdeaţă  de mărar tocată, ţelină, pătrunjel, tarhon.
Pentru aluat:
  • 1 pahar făină de grîu,
  • ½ pahar apă,
  • sare.
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în apă rece şi se fierbe pînă este pe jumătate gata, fără a se lăsa să clocotească. În ulcele de lut se pune carnea, morcovul, pătrunjelul, ţelină, varza, ceapa, tăiate măşcat, fasolea, cartofii întregi, roşiile tăiate, foile de dafin, leuşteanul, feliile de ardei, se toarnă buli­onul şi borşul. Fiecare ulcică se acoperă cu o foaie de aluat. Se dau pe o oră la cuptor la temperatura 170-180°C.
Se serveşte în ulcele. La masă nemijlocit se toarnă în castroane de ceramică. Foaia de aluat se foloseşte în loc de pîine. Verdeaţa tocată se serveşte într-un vas aparte.
Prepararea aluatului: În faină se toarnă apa sărată, se frământă aluatul, se for­mează 4 bile şi se lasă ca aluatul să se odihnească. Se fac foi de 5-6 mm grosime, cu ele se acoperă oalele.

Ciorbă de vită cu tăieţei de casă

Ingrediente:
  • 500 g carne de viţel,
  • 6 pahare apă,
  • ½ praz (sau 4 cepe),
  • 1-2 morcovi,
  • 1-2 rădăcini de pătrunjel,
  • 2 linguri ulei,
  • 2 pahare borş (un pic de acid citric),
  • sare,
  • piper boabe,
  • frunză de dafin,
  • 1 ardei iute,
  • cimbru verde,
  • 1 linguriţă verdeaţă (mărar şi pătrunjel) tăiată.
Pentru tăieţei:
  • 1½ pahare făină de grâu,
  • 2 ouă,
  • 1/3 pahar apă,
  • sare.
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari şi se rumeneşte. Se pune în cratiţă, se toarnă uncrop şi se fierbe la foc mic, îndepărtând spuma, până este gata. Rădăcinile se taie fidea şi se prăjesc uşor. In bulionul pregătit se pun rădăcinile, se aduce la fierbere, se pun tăieţeii, se sărează, se fierbe 5-7 minute la foc încet. Cu 5 minute înainte de a se lua de pe foc, se toarnă borşul fiert şi strecurat, se condimentează cu piper negru boabe, foi de dafin, cimbru, o parte din verdeaţa tăiată. Ciorba se serveşte presărată cu verdeaţă. Ardeiul iute se serveşte aparte.
Prepararea tăieţeilor: Făina se amestecă cu ouăle şi sarea dizolvată în apă. Se face un aluat tare, se acoperă cu un şerveţel de pânză pentru 20-30 minute, ca să se întindă apoi mai bine. Pe masa presărată cu faină se întind câteva foi subţiri, se lasă să se usuce 10-20 minute. Se taie fâşii de 4-5 cm lăţime, care la rândul lor se taie de-a latul - tăiţei subţiri.

Borş ca acasă

Ingrediente:
•    6 pahare apă, 
•    500 g carne grasă de porc,
•    ½ căpăţînă de varză,
•    2 cepe,
•    2 pahare borş acru sau un pic de acid citric, 
•    2 lingură pastă de roşii,
•    4-5 căţei de usturoi, 
•    foi de dafin, 
•    sare,
•    piper negru boabe, 
•    1 lingură verdeaţă tăiată (mărar şi pătrunjel).
 
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi şi se prăjeşte uşor, se adaugă ceapa tăiată fidea şi pasta de roşii. Se toarnă apa fierbinte şi se fierbe pînă este gata. Apoi se pune varza tăiată fidea. Peste 7-10 minute se adaugă borşul, sarea, foile de dafin, piperul. Se dă în clocot. Borşul se condimentează cu usturoi pisat şi verdeaţă tăiată.


Ciorbă cu carne de oi

Ingrediente:
  • 8 pahare apă,
  • 500 g carne grasă de oi,
  • 4 cartofi,
  • 4 cepe,
  • 2 rădăcini de pătrunjel,
  • ½ rădăcină ţelină,
  • ¼ căpăţână varză,
  • 1 castravete murat,
  • 1 ardei gras,
  • 2 roşii,
  • 1 ou,
  • 3 linguri smântână,
  • foi de dafin,
  • sare,
  • piper negru boabe,
  • ½ ardei iute,
  • 1 lingură leuştean verde tăiat,
  • 2 linguri verdeaţă tăiată (mărar şi pătrunjel).
Mod de preparare:
Carnea se taie bucăţi nu prea mari, se pune în apă rece şi se fierbe până este pe jumătate gata, având grijă să nu clocotească. Se adaugă sarea, feliile de cartofi. Când se înmoaie cartofii, se adaugă ceapa, rădăcinile de pătrunjel şi ţelina  tăiate mășcat, varza, castravetele murat, curăţat de coajă şi seminţe şi prăjit uşor. Peste 15-20 minute se pune ardeiul gras, tăiat fidea, roşiile mărunţite, piperul, foile de dafin, ardeiul iute, leuşteanul verde. Se ia de pe foc, se adaugă ou bătut cu smântână.
Ciorba se serveşte în castroane de ceramică, presărată cu verdeaţă.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu