Bucate din porumb


Mămăligă

Ingrediente:
  • 2 pahare făină de porumb,
  • 4 pahare apă,
  • 1/3 lingură sare.
Prima metodă de preparare:
Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă apa, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte din faină, sare, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului - spre centru). Mămăliga se netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pentru 10-15 minute cu capac. Ceaunul se scutură o dată bine şi mămăliga se răstoarnă pe un fund uscat de lemn.
De obicei, mămăliga se taie cu un cuţit de lemn sau cu o aţă.
 
A doua metodă de preparare:
Într-un ceaun, în care fierbe apa sărată, se toarnă 3-4 linguri de faină cernută şi uscată, se dă în clocot, apoi, amestecîndu-se permanent cu melesteul sau cu o lingură de lemn, se toarnă  şuviţă subţire restul făinii, se fierbe pînă mămăliga devine o masă densă (vreo 15 minute). Mămăliga fiartă se strînge cu lingura de pe pereţii ceaunului spre centru, se stropeşte cu unt (ca să nu se formeze pelicula), se acoperă cu capac şi se lasă la foc încet pentru 10-15 minute. Mămăliga fiartă prin această metodă este mai moale şi se împarte cu lingura.
De obicei, mămăliga se serveşte cu unt topit, smîntînă, brînză fărîmiţată, jumări. Mămăliga e o garnitură minunată pentru scrob şi bucate din carne sau peşte.

Porumb cu mere, prune uscate şi friganele

Ingrediente:
  • 4 pahare porumb fiert sau conservat,
  • ½ pahar de prune uscate,
  • 2-3 mere,
  • 1 ceapă,
  • 2 linguri de pastă de roşii,
  • 2 linguri unt,
  • 1 lingură zahăr,
  • 1 lin­gură de verdeaţă tocată,
  • sare.
Pentru friganele:
  • ¼ franzelă albă,
  • 1 ou,
  • 1 lingură unt,
  • ½ pahar lapte,
  • 1 linguriţă zahăr.
Mod de preparare:
Porumbul se fierbe împreună cu zeama din conserve 3-5 min, se scurge prin strecurătoare, se pune în oală, se fierbe puţin, apoi se adaugă untul, sarea, zahărul, prunele opărite, curăţate şi mărunţite, ceapă tăiată şi prăjită, pasta de roşii. Toate se amestecă şi se fierb încă puţin. Merele se curăţă de coajă şi seminţe, se taie felii, se prăjesc puţin cu unt.
Cînd se serveşte, porumbul se pune grămăjoară în centrul farfuriei, de jur împrejur se pun friganele şi feliile de mere, se garniseşte cu pătrunjel.
Prepararea friganelelor: Franzela se curăţă de coajă, miezul se taie felii, se moaie bine într-un amestec de ou, frişca şi zahăr şi se prăjesc în unt.


Omletă cu mămăligă şi jumări

Ingrediente:
•    1 pahar făină de porumb, 
•    1½ pahar lapte,
•    ½ pahar apă,
•    100 g slănină,
•    2/3 pahar brînză nesărată, 
•    4 ouă, 
•    sare.
 
Mod de preparare:
Într-o tigaie se prăjeşte slănina tăiată mărunt, se adaugă 1 lingură de lapte şi se prăjeşte pînă se rumeneşte. Făina se cerne, se usucă. Într-un ceaun se toarnă laptele diluat cu apă, se dă în clocot, apoi se toarnă o parte de faină, se sărează, se fierbe 5 minute, restul făinii se toarnă grămăjoară şi se împarte cu o lopăţică de lemn în patru (în cruce). Se fierbe, neamestecîndu-se 15-20 minute. Apoi se dă focul mai încet şi se amestecă bine cu melesteul, ca să nu se formeze cocoloşi (de pe pereţii ceaunului − spre centru). Mămăligase netezeşte cu lingura şi se lasă pe marginea aragazului pe 10-15 minute cu capac. Cînd mămăliga se răceşte, se adaugă un ou bătut şi o parte din jumări. Se bate pînă la obţinerea unei mase omogene. În tigaia cu jumări se pune un strat subţire de mămăligă, partea de jos se rumeneşte, apoi din mămăligă se formează un pateu şi se pune în cuptorul fierbinte pentru cîteva minute.

Se serveşte presărată cu brînză dată prin răzătoare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu