Originea conopidei se pierde in timp dar se pare ca aceasta provine din Cipru, unde a fost numita la inceput „varza de Cipru” si apare in texte vechi de peste 2.500 de ani. Este cunoscuta de 2.500 ani. Redescoperita in secolul VI e.n. de catre calugarii care au calatorit pana in Asia Mica, conopida a fost adusa in Europa unde a fost foarte bine primita, in special in bucataria italiana. In restul Europei, conopida devine populara abia in secolul al XVI-lea.
Cultivata cu precadere in Asia (China si India fiind cei mai mari exportatori de conopida), conopida este si acum foarte des folosita in bucataria italiana si franceza. Totusi, bucataria autohtona abunda si ea de retete cu conopida, de la conopida murata sau conopida pane, pana la placinta cu conopida.
Partea comestibila a acestei legume o reprezinta mugurii de flori care sunt dispusi sub forma de buchetele alb-galbui. Conopida are un miros placut, nu foarte puternic dar proaspat, este crocanta si are un gust usor dulce. Cand o alegeti in piata, trebuie sa aveti grija la culoare si consistenta, conopida trebuie sa aiba o culoare alb-galbuie, fara pete, sa fie ferma si sa aiba florile compacte.
Conopida este recunoscuta ca fiind un antioxidant foarte bun si este recomandata in prevenirea cancerului prin cantitatea mare de indol-3-carinol (13 C). Cercetarile recente (in Europa si SUA) pun conopida in topul legumelor anticancerigene, alaturi de broccoli. Oamenii de stiinta au mai descoperit ca aceasta leguma contine si sulforafan, care este foarte bun in combaterea cancerului de plamani si prostata. Conopida este buna si in combaterea artritei reumatoide dar, prin concentratia mare de biotina (vitamina solubila), este eficienta si in combaterea matretii.
Conopida este ideala in curele de detoxifiere a organismului, fiind bogata in enzime specifice. Acestea, impreuna cu vitaminele si mineralele continute, ofera acestei legume propietatile anti-cancerigene. Avand putine calorii (21 kcal/100 g), conopida contine magneziu, calciu, mangan, potasiu, fluor, caroten, cupru, zinc si vitaminele B1, B2, B6, C si K.
Conopida poate fi mancata cruda sau se poate gati foarte usor. Se fierbe putin pentru a-i mentine consistenta si pentru a nu-si pierde gustul aromat si vitaminele. Inainte de pregatire, trebuie indepartate frunzele verzi si cotorul scurtat pana la partea unde nu mai este atos. Se poate fierbe inflorescenta intreaga timp de 20 de minute in apa cu putina sare sau se poate rupe in buchetele si se poate pregati in acelasi mod, dar reducand timpul de preparare la 10 – 15 minute. Pentru a isi pastra culoarea, se poate adauga putina zeama de lamaie. Pentru a fi crocanta, conopida trebuie trecuta printr-un jet de apa rece imediat dupa fierbere.
Iata cateva retete ideale (doua retete de post si una normala) pentru a le pregati in aceasta perioada a anului cand conopida este foarte intalnita in piete:
Buchetele de conopida cu usturoi si sos de marar: (o reteta de Doina Varga)
Timp de preparare:
40 minute (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 conopida de aproximativ 1 kg;
1 capatana usturoi;
150 ml ulei pentru prajit, de preferinta ulei de palmier;
3 - 4 linguri ulei pentru sosul de usturoi;
1 varf de cutit de bicarbonat de sodiu;
1 lingura otet (zeama de lamaie);
1 lingurita marar sau patrunjel tocat;
sare, piper alb.
Pentru sos de marar (optional):
1 legatura de marar;
2-3 linguri faina;
50 ml ulei (50 g unt);
1 cub concentrat legume;
250 ml supa de legume fierbinte.
Mod de preparare:
Spalati bine conopida si rupeti-o in buchetele nu prea mari. Pe cele mai mari le taiati in 2-3 fasii pe lungime.
Intr-o tigaie cu ulei incins puneti conopia la prajit, la foc mic, fara capac. Se intorc buchetelele pe toate partile pana devin aurii si se inmoaie, avand grija sa nu le rupeti. Scoateti conopida pe hartie absorbanta si dati-i un praf de sare.
Preparati un mujdei din usturoiul curatat si bine zdrobit peste care puteti bicarbonatul si stingeti cu otet (zeama de lamaie), adaugati putina sare, piper alb si frecati cu un tel mic in forma de para cu ulei si la urma adaugati smantana sau iaurtul.
Dregeti gustul sa fie acrisor si aromat, adaugati verdeata tocata si asezati pe un platou conopida, iar langa ea sosul de mujdei. Decorati cu frunzulite de marar sau patrunjel, bucatele de ardei gras, rosu, cateva bastonase subtiri de cascaval etc.
Daca nu faceti mujdei, puteti zdrobi usturoiul direct peste conopida de pe platou si presarati putina verdeata tocata. Se poate completa cu cativa cartofi noi, fierti in coaja si curatati.
Puteti servi legumele si cu sos de marar, preparat astfel: puneti faina si uleiul intr-o craticioara, amestecati cu un tel mic in forma de para, puneti craticioara pe ochiul mic la foc mic si adaugati imediat supa de fierbine in care ati dizolvat cubul concentrat. Amestecati pana se ingroasa (2-3 clocote) si la urma adaugati mararul tocat.
Salata de conopida
Timp de preparare:
30 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
1 conopida de marime medie,
2 - 3 linguri de maioneza de post,
2 - 3 catei de usturoi pisat,
patrunjel fin tocat,
sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Se spala bine conopida, se pune la fiert in apa cu sare. Se scurge si se lasa sa se raceasca. Intre timp sa piseaza usturoiul si se amesteca cu maioneza. Cand este fiarta conopida, se taie marunt, se adauga maioneza cu usturoiul pisat, si se potriveste de sare si piper. Se adauga apoi patrunjelul tocat.
Conopida cu ciuperci la cuptor:
Timp de preparare:
35-40 minute (complexitate medie)
Ingrediente:
1 conopida mijlocie ca marime,
½ kg ciuperci proaspete,
75 ml lapte,
160 gr. unt,
2 catei de usturoi,
1 lingura de faina,
2 oua,
smantana,
pesmet,
cascaval.
Mod de preparare:
Se desface conopida in buchetele si se fierbe 5 minute in apa cu sare. Se scoate conopida din apa, se asaza in tava sau intr-un vas de sticla termorezistent, se curata ciupercile proaspete de coaja si se taie felii, se asaza peste conopida si se presara sare. Din lapte, unt si faina se face un sos. Cand se ingrosa sosul, se piseaza usturoiul, se adauga galbenusurile si albusurile batute spuma, sare, piper si smantana.
Se toarna sosul peste conopida cu ciuperci din tava si deasupra se presara pesmet si cascaval. Se da la cuptor pana se rumeneste pesmetul si cascavalul.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu