Bucate din carne de vită


Carne de vită cu gutuie

Ingrediente:
•    800g de carne de vită, 
•    2-3linguri de unt topit, 
•    2 linguri de ulei vegetal, 
•    3-4 gutuie, 
•    1lingură de făină, 
•    sare, 
•    piper negru măcinat.
Mod de preparare:
Prelucraţi carnea, tăiaţi-o bucăţi săraţi-o, piperaţi-o, prăjiţi-o pînă se formează o coajă rumenă, iar cînd e aproape gata se adaugă făina, se prăjeşte cu carnea, se pune toată masa în ceaun, se toarnă apă fierbinte sau bulion, se sară se piperează, se fierbe înăbuşit pînă devine moale. Gutuile se spală, se taie în 2-4-6 părţi (în dependenţă de mărime), se scoate mijlocul cu seminţele, se taie felii, se prăjesc pînă devin roz, se adaugă în carne se pune capacul şi se dă la cuptor, se lasă pînă e gata.

Carne de vită în sos de coniac

Ingrediente:
  • 1 kg carne de vită (costiţă),
  • 100 g cognac,
  • 2 linguri de unt,
  • ½ pahar ulei,
  • 1 lingură făină de grîu,
  • sare,
  • piper negru măcinat.
    Pentru garnitură:
    • 4 pere,
    • 2 pahare de vin alb sec,
    • 5-6 cuişoare,
    • piper negru,
    • cuişoare englezeşti boabe,
    • 2 linguri zahăr.
    Mod de preparare:
    Carnea se taie în 4 bucăţi (cîte o bucată la o porţie). Se bate uşor, se sărează şi se piperează. Se prăjeşte într-o tigaie cu ulei încins pînă la obţinerea unei cruste rumene, se toarnă coniacul, se căleşte cu capac la foc domol timp de 15-20 minute. Se adaugă untul, făina prăjită un pic, se amestecă, apoi se lasă să se călească pînă se îngroaşă.
    A se servi cu pere în vin.
    Prepararea perelor în vin: Aduceţi vinul pînă la fierbere, adăugaţi zahăr, piper, cuişoare, fierbeţi la foc domol 5 minute. Adăugaţi perele întregi cu coajă în marinata gata. Fierbeţi la foc domol 10-15 minute pînă se înmoaie, lăsaţi-le să se răcească în marinată.

    Carne de vită cu frişcă

    Ingrediente:
    • 600 g fileu de vită,
    • 1 lingură făină de grîu,
    • 2 cepe,
    • 3 linguri untură de porc,
    • 1 pahar frişca,
    • 5 roşii,
    • 5-6 shampinioni,
    • 2 linguri muştar,
    • sare,
    • piper negru măcinat,
    • 1 lingură verdeaţă tăiată.
    Pentru garnitură:
    • mămăligă cu unt.
    Mod de preparare:
    Carnea se taie bucăţi (cîte 2-3 la o porţie), se bate uşor, se presară cu sare, se unge cu muştar, se trece prin faină şi se rumeneşte pe toate părţile. Carnea se pune în ceaun, pe fiecare bucată se pune ceapă prăjită şi cîte o felie de roşie curăţată de pieliţă, se pipărează, se acoperă cu frişca şi se înăbuşă la capac pînă este gata. Cu puţin timp înainte de a fi gata se adaugă ciupercile fierte şi tăiate mărunt, sare şi verdeaţă.
    Carnea se serveşte acoperită cu sosul în care s-a înăbuşit, se garniseşte cu verdeaţă.

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu