vineri, 29 martie 2013

Dor de copilarie: prajituri ca la mama acasa


Cui nu ii e dor de copilarie, de zilele senine in care zambeam si nimic nu conta, de prietenii de joaca, de mirosul aromat al dulciurilor? Cui nu ii este dor de prajiturile delicioase facute de mama?

Prajiturile pufoase si pline de crema facute de mama care petrecea mai mult de jumatate de zi in bucatarie pentru a se asigura ca totul iese conform retetei. Amintirile din copilarie nu se uita niciodata, mai ales cele care implica bunatatile preparate in casa. Gustul dulce si fericit al copilariei si pofta pe care o simteam cand degustam aceste prajituri le putem resimti si astazi.

Camara cu bunatati din copilarie


Copilaria este cea mai frumoasa perioada din viata noastra, perioada care ne trezeste amintiri placute si dragi. Cui nu ii este dor de gustul copilariei si de bunatatile frumos ambalate din camara bunicii?

Gusturi dulci din jurul lumii: top 5 cele mai bune deserturi


Bucataria unei tari este la fel de importanta ca si obiectivele turistice ale locului respectiv. Traditiile culinare difera de la o tara la alta, mai ales daca ne gandim la dulciurile copilariei de care ne-am tot amintit cu mare drag: prajituri, placinte, torturi sau inghetate.

Chec aperitiv


Un chec aperitiv foarte bun, care poate fi un aperitiv la mesele festive din decembrie.
Pentru o tava de chec am folosit:

Conopida - un buchet de sanatate in post


Originea conopidei se pierde in timp dar se pare ca aceasta provine din Cipru, unde a fost numita la inceput „varza de Cipru” si apare in texte vechi de peste 2.500 de ani. Este cunoscuta de 2.500 ani. Redescoperita in secolul VI e.n. de catre calugarii care au calatorit pana in Asia Mica, conopida a fost adusa in Europa unde a fost foarte bine primita, in special in bucataria italiana. In restul Europei, conopida devine populara abia in secolul al XVI-lea.
Cultivata cu precadere in Asia (China si India fiind cei mai mari exportatori de conopida), conopida este si acum foarte des folosita in bucataria italiana si franceza. Totusi, bucataria autohtona abunda si ea de retete cu conopida, de la conopida murata sau conopida pane, pana la placinta cu conopida.

miercuri, 27 martie 2013

Reţete culinare


Pe paginile site-ului nostru Vă oferim posibilitatea să cunoaşteţi practicile populare ale moldovenilor, în spiritul celor mai bune tradiţii − de continuare a valorilor culturale promovate de-a lungul veacurilor.
La elaborarea reţetelor culinare ne-am bazat pe investigaţiile de teren realizate în satele Moldovei, dînd astfel practicilor locale o şansă în plus de a putea fi preluate de cei cointeresaţi.
Preparatele culinare din reţetele prezentate au, în general, în calitate de ingrediente, alimente şi condimente produse în ţara noastră, astfel e mai uşor pentru gospodine, ne referim la procurarea lor.
Toată admiraţia şi respectul nostru pentru gospodinele care păstrează frumoasele tradiţii de a pregăti bucate naţionale.
Veţi găsi aici diferite reţete ale bucatelor tradiţionale, selectate din artă culinară bogată a poporului nostru: gustări reci şi calde, mîncăruri cu sau fără carne, bucate din legume, supe, ciorbe, dulciuri, băuturi, etc.
Reţetele culinare propuse sînt foarte valoroase, pentru că contribuie la cunoaşterea culturii neamului moldovenesc, sînt un îndrumar de referinţă pentru valorificarea tezaurului material şi spiritual al culturii tradiţionale.
Tuturor acelora dintre Dvs., care vor manifesta interes faţă de tradiţiile neamului, faţă de reţetele culinare le oferim şansa să cunoască aceste valori să le preia, să le păstreze şi să le continue.

Retete usoare cu paste


Pastele pot fi pregatite in atat de multe feluri, incat nu prea ai sanse sa te plictisesti de ele. Poti chiar inventa retete, odata ce te-ai obisnuit cu procesul de gatire si cu ce merge si ce nu intr-un sos de paste. Pentru inceput, iti oferim cateva retete usoare.


Spaghetti italienesti cu carnati

Ingrediente: 1 kg carnati, 1,5 l sos de spaghete, o cutie de pasta de rosii, un ardei gras verde, o ceapa, o lingurita de parmezan, o lingurita de patrunjel, apa

Trucuri pentru un gratar perfect


Friptura la gratar e un deliciu – fie servita in aer liber, fie gatita chiar in bucatarie, o putem personaliza dupa gustul nostru si e o mancare agreata de intreaga familie. Iata si cateva sfaturi, pentru o friptura perfecta.


1.Daca pregatesti friptura la gratar in aer liber, e bine sa faci astfel: intr-o parte a gratarului, pune 2/3 din carbuni, iar in partea cealalta, 1/3. Astfel, vei avea o parte in care focul e mai puternic, pentru a praji carnea, la inceput, si o parte mai putin fierbinte, pentru final.

Tortilla si secretele ei


Tortilla e un fel de omleta spaniola, preparata din oua, cartofi, ceapa si usturoi. Poate fi servita rece sau calda, la cina, pranz sau ca gustare, o poti oferi unor musafiri neasteptati.


Tortilla difera de omleta frantuzeasca prin faptul ca se prepara la un foc mai mic si trebuie neaparat rumenita pe ambele parti. In plus, omleta frantuzeasca se consuma, de obicei, imediat dupa ce a fost pregatita, in vreme ce tortilla trebuie sa stea cateva minute inainte de a putea fi servita. 

Paste cu sos de rosii proaspete si costita




Niciun sos pentru paste nu se compara cu cel de rosii proaspete, sanatos si preparat de tine, dupa gustul tau. Iar costita ii va da o aroma interesanta sosului tau. Adauga condimente dupa gust si... voila! Pastele tale vor fi delicioase! Iata reteta:

Totul despre mancarea greceasca


O masa in Grecia e pusa in evidenta, de obicei, cu o selectie de mancaruri calde si reci numite “mezedes”. Se servesc si cateva tipuri de supe, dar in general acestea reprezinta o masa in sine, si nu un prim fel al unui mare ospat.


Felul principal
 este un tip de carne sau peste fiert sau la gratar. Sunt de asemenea, multe tocanite cu carne din care poti sa alegi, precum si bucati de carne prajite la gratar sau clasicul miel sau porc la carbuni, numit “souvlaki”.

Retete si sfaturi pentru Postul Pastelui


A inceput Postul Pastelui, cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox, asa ca Gustos.ro v-a pregatit un articol plin cu sfaturi si retete pentru cei ce tin acest post.


Postul Pastelui dureaza 48 de zile si e cel mai restrictiv post din an. In aceasta perioada, nu trebuie sa mancati produse de origine animala si, chiar si cu alimentele vegetale, nu trebuie sa fiti lacomi, ci cumpatati. Puteti profita de aceasta ocazie pentru a consuma alimente cat mai sanatoase si a face o cura de detoxifiere a organismului.

Retete cu ciuperci, delicioase si de Post


In perioada de Post, avem impresia ca sunt doar cateva retete, numarate, pe care le putem pregati. Totusi, folosind aceleasi alimente, putem pregati foarte multe retete diferite, care mai de care mai gustoase.


Astazi vom discuta despre ciuperci. Aceste legume nu doar ca pot fi gatite in foarte multe retete, dar au si o valoare nutritiva excelenta. Contin de la proteine, grasimi, glucoza, celuloza la substante minerale (potasiu, fier, calciu, magneziu, sodiu) si vitamine (A, B, C, D).

Spirale cu mere si stafide



Oridecate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies lucruri surprinzator de bune, sau asa mi se pare mie, dar confirma si familionul in cor. Asa a fost si cu aceste spirale cu mere si stafide pe care am fost inspirata sa le "incropesc" intr-o seara racoroasa de primavara, dar pe care le-am reluat de nenumarate ori.

Leusteanul: atat de indragit, atat de sanatos


Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta).

Pierogi, coltunasii din Polonia


Pierogi e un fel de mancare de origine poloneza, foarte similar cu coltunasii romanesti sau tortellini italienesti. Fundamental, e vorba de galuste fierte si umplute cu diverse ingrediente.  Ingredientele difera in functie de zona, pornind de la cartofi fierti, branzeturi, varza, carne sau ciuperci. Exista si variante dulci, cu umpluturi precum cirese, capsuni, fructe de padure, pere, ape sau prune.Varianta de pierogi umpluti cu branza de vaci si ceapa prajita e populara in Polonia si Ucraina. In Canada, in schimb, branza folosita e cheddar.

Lassi - sau cum sa te racoresti sanatos, in stil indian


Dupa o zi grea simtim adesea nevoia de a ne racori cu ceva usor si delicios. De ce sa nu incercam un preparat la indemana, inspirat din bucataria sud-asiatica?
Lassi este o bautura pe baza de iaurt, preparata indeosebi in India si in Pakistan. Amestecand iaurtul cu apa sau lapte si diferite fructe sau condimente indiene, obtinem textura spumoasa si racoritoare, in arome surprinzatoare cu care ne putem juca. Pentru o textura ultra-cremoasa, se poate adauga unt tocat cubulete sau chiar caimac proaspat.


Se poate consuma sarat, condimentat cu condimente indiene, chimen sau menta, dar si indulcit cu zahar sau miere si parfumat cu diferite fructe, apa de trandafir, citrice sau sofran.

Cardamomul, aroma pretioasa a Indiei


Cardamomul este considerat ca fiind „ regina condimentelor ” in India pentru parfumul sau intens si unic, care imbunatateste aroma oricarui fel de mancare in care se adauga. (articol oferit de doamna Camelia Grosu)


Cardamomul face parte din aceeasi familie cu ghimbirul. Planta are originea in India si Sri Lanka si este cultivata si in Guatemala, Mexic, Indonezia si alte zone din sudul Asiei.
Cu toate ca India este cel mai mare producator de cardamom, numai o mica parte din productia indiana este exportata din cauza marii cereri interne. Principala tara exportatoare este Guatemala, unde cultivarea cardamomului a fost introdusa de mai putin de un secol si unde tot cardamomul este cultivat pentru export.

Nutritia in perioada postului si in dieta vegana


Fie ca tii post, fie ca doresti sa tii o dieta vegana, iti prezentam cateva informatii despre dieta fara produse de origine animala. Ca sa mentii o nutritie echilibrata in timpul acestei perioade de dieta, iti oferim cateva informatii de care sa tii cont in alimentatie.

Desigur, postul nu este doar alimentar, insa te poti inspira din informatiile nutritionale pentru vegani pentru a avea o alimentatie echilibrata in aceasta perioada.

Cum sa mananci sanatos atunci cand iesi in oras


Cand esti tanar, ai o viata sociala activa. Iesi mult in oras si de multe ori pranzul sau cina te prinde la un restaurant, la un fast-food sau in fata unei shaormerii.


E foarte usor sa mananci lucruri nesanatoase, care sunt mai la indemana, dar ele iti afecteaza organismul si, la fel de important, ingrasa! Iata cum te poti feri de aceste pericole.

Zece mancaruri cu super-puteri


Stim atat de putine despre ce mancam! Sunt unele alimente care, desi nu cunoastem acest lucru despre ele, sunt adevarati super-eroi ai lumii culinare.
Pline de substante nutritive si, chiar, foarte delicioase, le putem include in dieta zilnica, pentru a ne asigura un super-meniu sanatos zilnic! Iata care sunt cele zece alimente cu super-puteri care iti vor imbunatati stilul de viata:

Ce nu stiai despre sucurile de fructe


Beneficiile sucurilor de fructe sunt o mica noutate pentru noi. Chiar daca cu totii am gustat de multe ori un suc natural de portocale, sunt mult mai multe retete, mai bogate in vitamine, pe care le putem incerca acasa, cum ar fi, spre exemplu, un suc de papaya, cu mango si morcovi.
Pe langa valorile nutritive, amestecurile de fructe sunt si delicioase si, dupa gustul tau, iti poti crea propriile retete. Pe langa gustul delicios si unic al sucurilor pregatite in casa, usurinta cu care consumi, prin aceste sucuri, cantitatea necesara zilnica de fructe si legume face din aceasta practica una extrem de folositoare. Sunt foarte multe boli frecvente in zone moderne ale lumii, precum Europa si America, dar care nu au aparut niciodata in locuri mai putin civilizate, unde dieta e formata predominant din fructe si legume. Spre exemplu, cercetatori britanici stabiliti in Africa nu au descoperit, in 30 de ani, niciun caz de cancer de prostata, cancer de colon sau hernie. Singura explicatie pe care au gasit-o pentru acest fapt este diferenta din dieta.

Ai racit? Afla cum te poti trata prin alimentatie


Alimentatia poate reduce riscul de a te imbolnavi de gripa sau raceala, pentru ca un stil de viata sanatos iti ajuta sistemul imunitar si te ajuta sa te pazesti de boli precum cele de mai sus.

Secretul nu este sa astepti pana cand te imbolnavesti pentru a face schimbari in alimentatie, ci sa previi boala schimbandu-ti felul de a te hrani acum. Iata cateva sfaturi.

Cum te poti feri zilnic de mancarurile nesanatoase


Chiar daca, in viata de zi cu zi, suntem asaltati de mancaruri nesanatoase, ce par o alternativa mai rapida si (uneori) mai ieftina, e destul de usor sa gasim inlocuitori pentru toate aceste alimente nesanatoase, pentru a ne schimba modul de viata.
Iata cateva sfaturi:

Batoane de cereale. Acestea sunt alternative foarte bune la batoanele de ciocolata pe care dorim sa le rontaim atunci cand avem pofta de ceva dulce. Batoanele de cereale iti potolesc foamea si sunt bogate in proteine. De asemenea, ele iti vor satisface pofta de dulce si au un gust chiar bun.

Protejeaza-ti organismul in anotimpul rece


Dintre toate anotimpurile, iarna are cea mai proasta reputatie. Este sezonul rece, sezonul racelii si sezonul in care bolile contagioase abunda. Cu toate astea, nu trebuie neaparat sa fie asa. De fapt, iarna e cel mai bun anotimp in care iti poti creste imunitatea.
Iarna este anotimpul in care natura e pregatita sa ne hraneasca. Din cauza faptului ca nivelul digestiv este foarte ridicat, ne e foame mai des si putem chiar sa digeram hrana mai bine. Oamenii cred ca iarna este un sezon prost pentru imunitate, intrucat pofta de mancare creste, incepem sa mancam mai mult junk food si mai multe produse greu de digerat si, astfel, ne slabim sistemul imunitar. Dar este foarte important sa intelegem ca noi ne cream aceasta imunitate slaba, nu natura este cea care o favorizeaza.

7 salate care iti dau energie


Aerul de primavara si temperaturile ridicate isi fac simtita prezenta din ce in ce mai mult. Odata cu venirea lor si organismul are nevoie de o cura de detoxifiere. Daca socotim ca ne dorim sa mai scapam si de kilogramele in plus acumulate pe timpul iernii, alimentatia trebuie sa fie una pe masura. 

Cu totii stim ca este bine sa avem 5 mese pe zi: 3 principale si 2 gustari. In aceste mese un rol important il au fructele si legumele. Explozia de verdeturi si legume din aceasta perioada nu are cum sa nu iti deschida apetitul pentru mancaruri usoare. Si ce poate fi mai gustos si mai sanatos decat o salata?! Salatele reprezinta cea mai buna alegere pentru aceste zile calduroase, cel mai simplu fel de mancare pe care il poti prepara oriunde si pe care il poti savura in orice  moment. In afara faptului ca nu contin foarte multe calorii, mancand salate organismul tau se va bucura de proprietatile nutritive ale unor substante  precum vitamina C, E, beta caroten.

10 alimente bogate in vitamina C, in afara de citrice


Cele mai populare alimente care contin vitamina C sunt citricele, insa, desi poate parea suprinzator, acestea nu au cea mai mare cantitate. Vitamina C este un nutrient esential pentru organism pentru dezvoltarea si ingrijirea tesuturilor, vaselor de sange si cartilajilor. Aceasta joaca un rol important si in sinteza colagenului in piele, oase, dinti, ligamente, tendoane. Prin puternicul efect antioxidant, vitamina C ajuta si la prevenirea cancerului. 
 
In plus, ajuta organismul la sinteza calciului si alte minerale, este foarte buna in cazul racelilor si gripelor, stimuleaza functia creierului, vindecarea ranilor si vindecarea dupa diferite boli. Doza zilnica recomandata de vitamina C este de circa 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati.
 

Vitaminele primăverii


Primăvara trebuie să ne curăţăm organismul după iarna grea, iar natura ne ajută să facem asta.
Odată cu primele raze calde de soare, apar şi primele verdeţuri pe care nu trebuie să le ocoliţi. Chiar dacă nu sunteţi norocoşi să ajungeţi în pădure să le culegeţi, pieţele sunt pline.

Este foarte important ca primăvara să avem o dietă echilibrată şi uşoară. Asta înseamnă să uităm o perioadă de cărnurile grele care ne-au trecut iarna şi să ne axăm pe legume şi fructe. Şi din fericire avem de unde alege, căci primăvara pieţele se colorează cu o mulţime de minuni benefice sănătăţii.

10 sfaturi pentru o dieta vegana sau de post usoara si sanatoasa


Dieta fara produse animale este foarte sanatoasa si benefica pentru organism. Cum perioadele de post sunt perfecte pentru a-ti ajuta organismul sa fie in forma maxima, venim cu cateva sfaturi utile.
 
Pornim de la sfatul general de a pastra simplitatea in mancarea vegana, nu va complicati cu retete iesite din comun decat in zilele libere si relaxate pentru ca dieta de acest fel nu trebuie sa fie o corvoada. Este destul de simplu sa mananci sanatos fara produse animale, iata cum: