miercuri, 27 martie 2013

Vitaminele primăverii


Primăvara trebuie să ne curăţăm organismul după iarna grea, iar natura ne ajută să facem asta.
Odată cu primele raze calde de soare, apar şi primele verdeţuri pe care nu trebuie să le ocoliţi. Chiar dacă nu sunteţi norocoşi să ajungeţi în pădure să le culegeţi, pieţele sunt pline.

Este foarte important ca primăvara să avem o dietă echilibrată şi uşoară. Asta înseamnă să uităm o perioadă de cărnurile grele care ne-au trecut iarna şi să ne axăm pe legume şi fructe. Şi din fericire avem de unde alege, căci primăvara pieţele se colorează cu o mulţime de minuni benefice sănătăţii.

Iată care sunt bunătăţile pe care e necesar să le consumaţi primăvara aceasta:

Leurda


Se mai numeşte şi usturoiul sălbatic sau usturoiul ursului. Este un detoxifiant natural şi apare în primele zile de primăvară. Se consumă proaspătă pentru că prin uscare îşi pierde din proprietăţi. Este bogată în vitaminele A si C, sulf, ulei eteric, saruri minerale de calciu, fier, fosfor, sodiu, cupru si adenozina, o substanta care reduce colesterolul si impiedica formarea trombilor.

Îţi recomandăm pasta de leurdă şi salata de leurdă cu porumb şi fasole roşie.

Stevia

Este un îndulcitor natural, de 30 de ori mai dulce ca zahărul. Are un continut caloric scazut si este o sursa sigură de zinc, fosfor, carbohidrati, calciu, potasiu, magneziu, vitaminele A si C. Are o acţiune benefică asupra digestie şi se foloseşte în curele de slăbire pentru că are un conţinut caloric scăzut. De asemena, te poate ajuta să treci mai uşor prin chinul renunţării la fumat.

Îţi recomandăm mâncarea de ştevie şi ciorba de ştevie.

Urzicile

Nimic nu vitaminizează şi remineralizează organismul la începutul primăverii ca urzicile. Acestea conţin un numar mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofila, saruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu), substante proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone.Sunt folosite ca aliment precum si ca plante medicinale in cure pentru regenerarea organismului si pentru detoxifierea lui.

Îţi recomandăm piure de urzici si ciorba de urzici.

Loboda

Un detoxifiant excelent. Conţine proteine, Vitamina C şi antioxidanţi. Este recomandată în dieta vegetariană. Este un bun laxativ şi curăţă sângele

Îţi recomandăm borş de lobodă şi plăcintă cu urdă şi lobodă.

Spanacul


Este foarte bogat in nutrienti, contine calciu, vitaminele A si C, fibre, acid folic, magneziu si substante anticancerigene. Flavonoizii din spanac ajuta la protejarea impotriva pierderilor de memorie asociate cu varsta inaintata. Arma secreta a spanacului este luteina, care ajuta la prevenirea cataractei si a bolilor degenerative asociate cu varsta inaintata, mai este utila si in prevenirea cancerului.

Îţi recomandăm plăcinta cu spanac şi spanac cu ochiuri.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu