miercuri, 27 martie 2013

Retete si sfaturi pentru Postul Pastelui


A inceput Postul Pastelui, cel mai lung post din calendarul crestin-ortodox, asa ca Gustos.ro v-a pregatit un articol plin cu sfaturi si retete pentru cei ce tin acest post.


Postul Pastelui dureaza 48 de zile si e cel mai restrictiv post din an. In aceasta perioada, nu trebuie sa mancati produse de origine animala si, chiar si cu alimentele vegetale, nu trebuie sa fiti lacomi, ci cumpatati. Puteti profita de aceasta ocazie pentru a consuma alimente cat mai sanatoase si a face o cura de detoxifiere a organismului. Exista cateva zile in care se “ajuneaza”, respectiv nu se consuma deloc mancare si bautura: lunea si martea din prima saptamana a Postului si, in saptamana Patimilor (ultima saptamana a Postului), luni, marti, miercuri, vineri si sambata. De asemenea, in zilele de miercuri din cadrul Postului se ajuneaza pana seara, cand se pot consuma paine si legume fierte, fara ulei. Exista si doua dezlegari la peste in aceasta perioada, respectiv de Buna Vestire si de Florii.

Dintr-o perspectiva medicala, in perioada Postului, organismul trece de la o dieta bazata pe produse de origine animala pe o alimentatie de origine vegetala, care iti aduce un plus de vitamine si minerale, ajutand organismul sa treaca peste astenia de primavara. Din pacate, din pricina scaderii aportului de proteine si grasimi de origine animala, s-ar putea ca organismul tau sa aiba nevoie de mai multe mese pe zi, din pricina faptului ca senzatia de satietate dureaza mai putin. Astfel, e bine sa dozezi mai bine portiile din punct de vedere caloric, pentru a nu te supraalimenta.

Si, pentru ca in perioada Postului avem nevoie de cat mai multe retete interesante, am creat o rubrica speciala pentru voi, Retete de post. Aici, am strans cateva retete si va invitam si pe voi sa o completati, cu retete pe care le pregatiti in perioada Postului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu