Dieta fara produse animale este foarte sanatoasa si benefica pentru organism. Cum perioadele de post sunt perfecte pentru a-ti ajuta organismul sa fie in forma maxima, venim cu cateva sfaturi utile.
Pornim de la sfatul general de a pastra simplitatea in mancarea vegana, nu va complicati cu retete iesite din comun decat in zilele libere si relaxate pentru ca dieta de acest fel nu trebuie sa fie o corvoada. Este destul de simplu sa mananci sanatos fara produse animale, iata cum:
1. Gatiti in cantitati ceva mai mari cereale precum orez brun, quinoa sau mei. Unele se gatesc destul de greu, asa ca incercati sa gatiti o cantitate ceva mai mare la inceput de saptamana si pastrati-le la indemana pentru diferite feluri de mancare. Pentru a le reimprospata, turnati putina apa peste ele si incalziti-le sau taiati legume si tofu si sotati impreuna cu cerealele plus putin ulei, sos de soia si ulei de susan.
1. Gatiti in cantitati ceva mai mari cereale precum orez brun, quinoa sau mei. Unele se gatesc destul de greu, asa ca incercati sa gatiti o cantitate ceva mai mare la inceput de saptamana si pastrati-le la indemana pentru diferite feluri de mancare. Pentru a le reimprospata, turnati putina apa peste ele si incalziti-le sau taiati legume si tofu si sotati impreuna cu cerealele plus putin ulei, sos de soia si ulei de susan.
2. Peste cerealele deja pregatite cu legume adaugati tofu, fasole, alune sau seminte, apoi condimentele preferate (inclusiv sos chili sau otet balsamic).
3. Pentru un mic-dejun echilibrat care sa va tina la cote bune nivelul de energie, amestecati cereale integrale cu fructe si proteine (alune/nuci). Incercati ovazul cu semintele de chia, scortisoara, unt de arahide si o jumatate de banana. Puteti incerca si un smoothie cu 1 banana congelata, o jumatate de ceasca de fructe de padure, 1 ceasca de unt de migdale neindulcit – mai puteti pune si o ceasca de spanac tanar si o lingura de supliment natural de proteine. Pentru ceva sarat si mai consistent, puteti incerca cous cous integral cu spanac sotat in usturoi si o mana de fasole boabe.
In felul acesta veti putea prepara in doar 10-15 minute o masa delicioasa si sanatoasa. Iar in zilele mai libere veti putea experimenta in bucatarie cu retete mai complexe.
In plus, atentie la poftele culinare pe care le aveti si actionati in consecinta:
4. Evitati produsele cu zahar procesat. Cand va este pofta de dulciuri, incercati sa mancati legume dulci precum cartofii dulci, ardeiul rosu, porumbul si morcovii. Inlocuiti zaharul procesat alb, inclusiv cel brun, cu sirop de orez brun, sirop din malt de orz, stevia si agave. Cand consumati dulciuri de patiserie, cautati-le pe cele cu cereale integrale si indulcite cu suc de fructe.
Iata cateva alternative prin care sa contracarati poftele nocive:
5. Daca va este pofta de sare: folositi o cantitate mica de sare de buna calitate peste mancare.
6. Daca va este pofta de ceva amarui: consumati verdeturi cu frunze inchise la culoare.
7. Pofta de picant “se trateaza” cu ghimbir, boia, ceapa, praz, piper, usturoi, piper.
8. Pofta de ceva crocant trece cu sticks-uri de morcov, covrigei din faina integrala si chipsuri naturale la cuptor.
9. Cand va e sete: consumati apa (8-10 pahare pe zi).
10. Pofta de crocant si uscat: prajiturele cu orez expandat si batoane de susan.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu