miercuri, 27 martie 2013

Leusteanul: atat de indragit, atat de sanatos


Usor de recunoscut, leusteanul are culoarea verde viu si un  miros inconfundabil, devenind astfel foarte folosit la ciorbe si preparate cu carne de miel, carora le da un gust si o aroma aparte.

Este o planta europeana, descoperita si folosita pentru prima data in bazinul Marii Mediterane, (in Italia, Grecia si Franta).
Aceasta planta condiment este cunoscuta inca din cele mai vechi timpuri si se cultiva pentru frunzele si semintele sale folosite foarte bine in arta culinara, nelipsita in bucataria romanilor, frunzele fiind cele mai utilizate. Planta atinge inaltimea de 1 - 2,5 m. Leusteanul are un binecunoscut efect in indigestii si tulburari stomacale, in raceli, gripe, anorexie, diferite intoxicatii si reactii alergice.
Uleiul care se obtine din leustean are capacitatea de a scade tensiunea si  de a stimula diureza. Pentru persoane care se confurnta cu dureri de stomac, medicii si naturistii recomanda ceai preparat din seminte de leustean.
Frunzele de leustean se usuca si se pot pastra tot timpul iernii, in saci de panza, pungi de hartie sau borcane.
Frunzele leusteanului contin: uleiuri volatile, terpinol, vitamina A, vitamina B si vitamina C, iar in radacina sunt prezente: taninuri, saruri minerale si grasimi. Este recomandat in crizele biliare, deoarece normalizeaza activitatea colecistului.
In bucataria noastra, romaneasca, leusteanul este un ingredient al borsurilor si ciorbelor, insa el poate fi consumat si in supe sau in mancarurile de cartofi dand acestora o aroma deosebita, cu conditia sa fie adaugat dupa ce s-a terminat procesul termic al preparatului.
Toata lumea stie ca in fiecare an, aceasta minunata planta aromata este prezenta pe tarabele precupetelor, in preajma Sarbatorilor Pastelui, dand ocazia priceputelor gospodine sa dezmierde gustul drobului si a nelipsitei ciorbe de miel.
In cele ce urmeaza va prezint o reteta de supa de legume cu bacon.
Supa de legume cu bacon:
Timp de preparare: 50 minute (complexitate redusa)
Ingrediente: 300 g de bacon, 3 morcovi, 2 cartofi, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 1 de telina mica, 1 foaie de dafin, 1/2 lingurita cimbru uscat, 50 g de unt, 2 l apa, 1 legatura leustean verde, 1 legatura patrunjel verde, sare, piper.
Mod de preparare:
Tocam marunt toate legumele curatate si spalate. Taiem baconul cubulete. Punem untul in tigaie la topit la foc mic si adaugam legumele si baconul. Lasam pe foc cam 10 minute dar atenti sa nu se arda. Intre timp punem apa la fiert. Adaugam legumele si baconul calite, cimbrul, foaia de dafin, sare si piper dupa gust. Fierbem la foc mediu aproximativ 30 de minute. Stingem focul si adugam verdeata tocata fin.
Multumiri doamnei Maria Burdulea.pentru realizarea acestui articol.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu