Pierogi e un fel de mancare de origine poloneza, foarte similar cu coltunasii romanesti sau tortellini italienesti. Fundamental, e vorba de galuste fierte si umplute cu diverse ingrediente. Ingredientele difera in functie de zona, pornind de la cartofi fierti, branzeturi, varza, carne sau ciuperci. Exista si variante dulci, cu umpluturi precum cirese, capsuni, fructe de padure, pere, ape sau prune.Varianta de pierogi umpluti cu branza de vaci si ceapa prajita e populara in Polonia si Ucraina. In Canada, in schimb, branza folosita e cheddar.
Preparare:
De regula, aluatul se intinde intr-o foaie subtire, apoi e taiat in cercuri folosind un pahar sau o cana. Umplutura se pune in mijloc si aluatul se impatureste, formand un semicerc. Apoi, pierogi sunt fierti in apa pana plutesc, scursi si, uneori, prajiti in unt inainte de servire. Poti fi serviti cu unt topit, smantana si garnisiti cu felii de bacon prajite, ceapa si ciuperci. Variantele dulci pot fi garnisite cu sos de mere sau de artar.
Variante internationale:
Ungaria: Reteta lor se nuemste “derelye” si sunt umplute fie cu carne, fie cu gem. E de obicei un fel de mancare festiv, potrivit ocaziilor speciale, cum ar fi nuntile.
Slovacia: La ei se numesc “ bryndzové pirohy” si se umplu de regula cu branza sarata.
Polonia: Ei le spun “pierogi” si sunt servite intr-o mare varietate de forme si gusturi (de la duce la sarat sau picant). Traditional, pierogi erau mancarurile clasei de jos, dar au capatat popularitate cu vremea si printre nobili. Acum, se servesc la festivaluri si sunt considerate o mancare tipica poloneza. Sunt umpluti de regula cu branza de vaci sau quark, cartofi si ceapa prajita. Mai exista si variante cu carne tocata si ciuperci.
Ucraina: Varianta lor se numeste “varenyky”, se umplu cu carne si se servesc cu smantana si bacon prajit.
Iata o reteta de Pierogi
Ingrediente:
Pentru umplutura de varza murata:
• 2 linguri de unt (aprox. 30 grame);
• 1/3 de ceasca de ceapa tocata (aprox 50 grame);
• 1 ½ ceasca de varza murata spalata si tocata (aprox. 225 grame);
• Sare si piper dupa gust;
Pentru umplutura de cartofi:
• 3 linguri de unt (45 grame);
• ½ cana de masurat de ceapa tocata (75grame);
• 2 cani de masurat de piure de cartofi (300 grame);
• 1 lingurita de sare (5 grame);
• 1 lingurita de piper alb (5 grame);
Pentru aluat:
• 3 oua;
• 230 grame de smantana;
• 3 cesti de faina adica 360 grame de faina;
• Un varf de cutit de sare;
• 1 praf de copt
Mod de preparare:
Pentru a realiza umplutura de varza murata, topiti untul la foc mediu.Adaugati ceapa si mestecati timp de 5 minute. Adaugati varza murata si prajiti inca 5 minute. Asezonati cu sare si piper si puneti-o pe o farfurie la racit;
Pentru umplutura de cartofi, topiti untul intr-o tigaie la oc mediu.Adaugati ceapa si gatiti timp de 5 minute. Adaugati piureul de cartofi si asezonati umplutura cu sare si piper alb;
Pentru a face aluatul, bateti oualele impreuna cu smantana pana va avea consistenta omogena. Adaugati faina, sarea si praful de copt si amestecati pana cand se formeaza aluatul. Framantati aluatul pe o suprafata pe care ati presarat putina faina inainte. Se imparte aluatul in 2 parti. Intindeti prima jumatate de aluat cu facaletul si taiati in forma si de grosime pe care o doriti.
In mijlocul fiecarui pierogii (coltunas) puneti cate o lingurita de umplutura de piure de cartori si lipiti marginile coltunasilor cu o furculita. Pentru a se lipi mai usor puteti umezi marginile coltunasilor cu apa.
Repetati aceasta procedura si cu cealalta jumatate de aluat ramasa, insa de aceasta data folositi umplutura de varza acra;
Puneti apa sis are intr-o cratita si puneti-o la foc. Cand incepe sa fiarba puneti coltunasii si fiebeti intre 3 si 5 minute pana cand coltunasii vor pluti la suprafata apei. Se scot cu o lingura si se servesc calzi.
Si daca tot am vorbit de pierogi, ne-a venit pofta si de coltunasi, facuti dupa o reteta romaneasca.
Va prezentam o astfel de reteta:
Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
80 gr. faina, 1 ou, 2 linguri brinza de vaci, 15 gr. unt, o lingura pesmet, sare
Mod de preparare:
Din faina, jumatate de ou si putina apa se prepara o coca mai moale decit cea de taitei care se framinta pe o planseta, apoi se intinde intr-o foaie subtire. Se taie foaia in patrate cu latura de 4-5 cm, pe care se pune brinza amestecata cu restul de ou. Se impatura patratele in forma de triunghi, se apasa pe margini ca sa nu se desfaca, apoi se pun sa fiarba in apa clocotita cu sare, 15-20 de minute. Pesmetul se caleste intr-o tigaie fara grasime si cind este gata se amesteca cu untul si colturasii.
De regula, aluatul se intinde intr-o foaie subtire, apoi e taiat in cercuri folosind un pahar sau o cana. Umplutura se pune in mijloc si aluatul se impatureste, formand un semicerc. Apoi, pierogi sunt fierti in apa pana plutesc, scursi si, uneori, prajiti in unt inainte de servire. Poti fi serviti cu unt topit, smantana si garnisiti cu felii de bacon prajite, ceapa si ciuperci. Variantele dulci pot fi garnisite cu sos de mere sau de artar.
Variante internationale:
Ungaria: Reteta lor se nuemste “derelye” si sunt umplute fie cu carne, fie cu gem. E de obicei un fel de mancare festiv, potrivit ocaziilor speciale, cum ar fi nuntile.
Slovacia: La ei se numesc “ bryndzové pirohy” si se umplu de regula cu branza sarata.
Polonia: Ei le spun “pierogi” si sunt servite intr-o mare varietate de forme si gusturi (de la duce la sarat sau picant). Traditional, pierogi erau mancarurile clasei de jos, dar au capatat popularitate cu vremea si printre nobili. Acum, se servesc la festivaluri si sunt considerate o mancare tipica poloneza. Sunt umpluti de regula cu branza de vaci sau quark, cartofi si ceapa prajita. Mai exista si variante cu carne tocata si ciuperci.
Ucraina: Varianta lor se numeste “varenyky”, se umplu cu carne si se servesc cu smantana si bacon prajit.
Iata o reteta de Pierogi
Ingrediente:
Pentru umplutura de varza murata:
• 2 linguri de unt (aprox. 30 grame);
• 1/3 de ceasca de ceapa tocata (aprox 50 grame);
• 1 ½ ceasca de varza murata spalata si tocata (aprox. 225 grame);
• Sare si piper dupa gust;
Pentru umplutura de cartofi:
• 3 linguri de unt (45 grame);
• ½ cana de masurat de ceapa tocata (75grame);
• 2 cani de masurat de piure de cartofi (300 grame);
• 1 lingurita de sare (5 grame);
• 1 lingurita de piper alb (5 grame);
Pentru aluat:
• 3 oua;
• 230 grame de smantana;
• 3 cesti de faina adica 360 grame de faina;
• Un varf de cutit de sare;
• 1 praf de copt
Mod de preparare:
Pentru a realiza umplutura de varza murata, topiti untul la foc mediu.Adaugati ceapa si mestecati timp de 5 minute. Adaugati varza murata si prajiti inca 5 minute. Asezonati cu sare si piper si puneti-o pe o farfurie la racit;
Pentru umplutura de cartofi, topiti untul intr-o tigaie la oc mediu.Adaugati ceapa si gatiti timp de 5 minute. Adaugati piureul de cartofi si asezonati umplutura cu sare si piper alb;
Pentru a face aluatul, bateti oualele impreuna cu smantana pana va avea consistenta omogena. Adaugati faina, sarea si praful de copt si amestecati pana cand se formeaza aluatul. Framantati aluatul pe o suprafata pe care ati presarat putina faina inainte. Se imparte aluatul in 2 parti. Intindeti prima jumatate de aluat cu facaletul si taiati in forma si de grosime pe care o doriti.
In mijlocul fiecarui pierogii (coltunas) puneti cate o lingurita de umplutura de piure de cartori si lipiti marginile coltunasilor cu o furculita. Pentru a se lipi mai usor puteti umezi marginile coltunasilor cu apa.
Repetati aceasta procedura si cu cealalta jumatate de aluat ramasa, insa de aceasta data folositi umplutura de varza acra;
Puneti apa sis are intr-o cratita si puneti-o la foc. Cand incepe sa fiarba puneti coltunasii si fiebeti intre 3 si 5 minute pana cand coltunasii vor pluti la suprafata apei. Se scot cu o lingura si se servesc calzi.
Si daca tot am vorbit de pierogi, ne-a venit pofta si de coltunasi, facuti dupa o reteta romaneasca.
Va prezentam o astfel de reteta:
Timp de preparare:
45 min (complexitate redusa)
Ingrediente:
80 gr. faina, 1 ou, 2 linguri brinza de vaci, 15 gr. unt, o lingura pesmet, sare
Mod de preparare:
Din faina, jumatate de ou si putina apa se prepara o coca mai moale decit cea de taitei care se framinta pe o planseta, apoi se intinde intr-o foaie subtire. Se taie foaia in patrate cu latura de 4-5 cm, pe care se pune brinza amestecata cu restul de ou. Se impatura patratele in forma de triunghi, se apasa pe margini ca sa nu se desfaca, apoi se pun sa fiarba in apa clocotita cu sare, 15-20 de minute. Pesmetul se caleste intr-o tigaie fara grasime si cind este gata se amesteca cu untul si colturasii.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu