miercuri, 27 martie 2013

Lassi - sau cum sa te racoresti sanatos, in stil indian


Dupa o zi grea simtim adesea nevoia de a ne racori cu ceva usor si delicios. De ce sa nu incercam un preparat la indemana, inspirat din bucataria sud-asiatica?
Lassi este o bautura pe baza de iaurt, preparata indeosebi in India si in Pakistan. Amestecand iaurtul cu apa sau lapte si diferite fructe sau condimente indiene, obtinem textura spumoasa si racoritoare, in arome surprinzatoare cu care ne putem juca. Pentru o textura ultra-cremoasa, se poate adauga unt tocat cubulete sau chiar caimac proaspat.


Se poate consuma sarat, condimentat cu condimente indiene, chimen sau menta, dar si indulcit cu zahar sau miere si parfumat cu diferite fructe, apa de trandafir, citrice sau sofran.

Adeptii religiilor dharmice folosesc lassi cu miere in timpul ritualurilor religioase, ceea ce arata ca aceasta bautura ocupa un important rol in cultura locala. O alta intrebuintare a lassi, amestecat cu pulbere de tumeric (curcum), este cea de tratament naturist (popular) impotriva gastroenteritei. Lassi-ul indulcit cu zahar da o placuta somnolenta, deci se recomanda anxiosilor si insomniacilor.

Iata cateva idei pentru un Lassi de zile mari:
Lassi simplu
Patru parti iaurt (clasic sau de baut)
o parte lapte gras (3,5 % grasime)
o parte apa
sare dupa gust

Se pun in blender toate ingredientele, se mixeaza la viteza mare (pana capata o consistenta spumoasa), se toarna in pahare si se consuma ca atare sau la masa de pranz alaturi de vinete prajite, cartofi copti gratinati cu branza sau dovlecei gratinati.

Pentru un gust autentic indian, prajiti chimen pe o tava curata, la cuptor, apoi rasniti-l pana devine pulbere si amestecati cate o lingurita de pulbere in fiecare cana de lassi.

Pentru un efect ultra-racoritor, adaugati cate 3 frunze de menta (tocate marunt) pentru fiecare portie. Daca e foarte cald afara, dublati cantitatea de chimen. Impreuna cu menta, acesta va va trimite intr-o veritabila oaza.


Mango Lassi

250-300 ml de iaurt obisnuit
Un mango copt (fara seminte, decojit)
O lingurita-doua de miere (in functie de cat de dulce este mango-ul sau cat de dulce va place)
Doua cuburi de gheata
Lapte gras (o cescuta) - optional

Mango-ul se taie in felii, pastrandu-se doua-trei feliute pentru ornat.
Se pun toate ingredientele in blender si se mixeaza pana obtineti consistenta dorita. Lapte se pune daca doriti ca bautura sa fie mai "bogata", spumoasa.
Poate fi consumat ca desert sau ca gustare, alaturi de biscuiti.


Lassi cu Litchii (lychee) si lime
Acest sortiment este deosebit de parfumat si racoritor. Are un imediat efect tonic si revigorant.
Se prepara ca lassi-ul de mango, inlocuind mango-ul cu o cescuta de litchii (proaspete, decojite, sau din compot) si un fruct lime (lamaie verde) decojit si taiat in sferturi. Cand taiati lime-ul, extrageti cu varful cutitului toti sambureii vizibili. Se adauga inca o lingurita de miere in cazul in care fructele sunt acre.
La final, puteti decora cu fasiute lungi si spiralate de coaja de lime.


Lassi cu ananas si menta
300 g ananas - curatat si tocat (pastrati si zeama rezultata)
O lingura zahar
200 ml iaurt obisnuit
200 ml lapte
3 linguri de menta proaspata, tocata marunt

Toate ingredientele se mixeaza in blender pana capata o consistenta cremoasa. Se toarna in 2 pahare si de decoreaza cu cate 2-3 frunzulite de menta.


Probabil cea mai interesanta trasatura a acestui preparat este versatilitatea sa. Tineti minte ca puteti experimenta cu foarte multe arome si ingrediente. In afara de ideile de mai sus, noi va recomandam sa jonglati cu condimente indiene pentru un lassi sarat si cu fructe de padure, pepene galben si visine pentru un lassi dulce.
Pofta buna!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu